Radar · Utrikes

Ryssland lovar reaktion på svenskt Natointräde

Rysslands biträdande utrikesminister Aleksander Grusjko på en presskonferens vid ryska ambassaden i Bryssel i januari, innan kriget med Ukraina bröt ut.

Om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen Nato så kommer det inte att bli ”utan politisk reaktion”, säger Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Svaret från Ryssland kommer inte vara baserat på känslor, säger han:

– Det kommer bero på vilken Nato-infrastruktur som utplaceras där.

Om Nato talar om att flytta kärnvapen närmare Ryssland så kommer Moskva ge ett ”lämpligt svar”. Men det är för tidigt för att prata om att placera ryska kärnvapen runt Baltikum, säger Grusjko.

Sedan tidigare finns det dock spekulationer om att det finns icke-strategiska kärnstridsspetsar i den ryska enklaven Kaliningrad, som gränsar till Litauen.

Under lördagen gjorde Ryssland även verklighet av sitt löfte att stoppa elleveranserna till Finland, skriver AFP.

Finland väntas däremot inte ha några problem med att ersätta den ryska elen, som på senare tid uppgått till cirka 10 procent av landets totalförbrukning.

Grusjko säger också att Ryssland ”inte underskattar hotet av ett militariserat Arktis” som han hävdar riskerar att förvandlas till en ”militär konfliktzon”.

Samtidigt säger han att Ryssland inte har några fientliga intentioner gentemot Finland och Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV