Radar · Politik

Nato-protest utanför S-kontoret

Demonstranterna placerade röda rosor utanför Socialdemokraternas partihögkvarter som en påminnelse om över 200 års alliansfrihet och en önskan om att gå fredens väg.

Ja till fredsbyggande och nedrustning, nej till Nato och ökad upprustning. Det var budskapet i eftermiddagens demonstration mot ett svenskt inträde i Nato. Syres Henrik Persson rapporterar från platsen.

Under lördagseftermiddagen samlades flera partier och fredsorganisationer i närheten av Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm för att demonstrera mot ett eventuellt svenskt inträde i Nato. I morgon söndag ska partiet bestämma sig i frågan och av den senaste tidens debatt att döma lutar det åt ett ja.

Därför uppmanade arrangörerna alla att ta med en röd ros att lämna utanför huvudkontoret, ”som en fredshandling och som en önskan att Socialdemokraterna går fredens väg från upprustningen och ett Natomedlemskap”.

Farida al-Abani, tidigare partiledare för Feministiskt initiativ, är med och arrangerar protesten.

– Vi är i ett läge nu när det är oroligt i världen. Och reaktionerna är att det går väldigt fort, att vi måste rusta upp och gå med i Nato.

"Innan man tänker att man ska bli skyddad av någon måste man kanske dela värderingar", säger Farida al-Abani
"Innan man tänker att man ska bli skyddad av någon måste man kanske dela värderingar", säger Farida al-Abani. Foto: Henrik Persson.

Även om Farida al-Abani förstår oron så menar hon att det bästa för Sverige är att hålla fast vid alliansfriheten.

– Jag tror inte man blir skyddade av Nato. Man måste veta vad Nato är. Innan man tänker att man ska bli skyddad av någon måste man kanske dela värderingar. Det bästa skyddet vi kan skapa är ett civilt försvar, ett fredsfrämjande arbete som bygger på solidaritet och samarbete, säger Farida al-Abani.

– Förespråkarna säger att de inte ser någon risk för att Sverige ska bli attackerat. Samtidigt säger man att vi måste gå med i Nato. Det hänger inte ihop.

Efter samling i närheten av partihögkvarteret och flera tal så tågade demonstrationsdeltagarna därmed över gatan och förbi S-lokalerna för att lägga ner en ros till minne av alliansfriheten.

Sverige har haft en militaristisk retorik kring säkerhetsfrågorna den senaste tiden, menar arrangörerna bakom söndagens demonstration
Sverige har haft en militaristisk retorik kring säkerhetsfrågorna den senaste tiden, menar arrangörerna bakom söndagens demonstration. Foto: Henrik Persson.

Medarrangörer till manifestationen är en rad partier och organisationer: Feministiskt initiativ, Partiet vändpunkt, Rättvisepartiet Socialisterna, Unga Feminister, Unga socialister, Kristna fredsrörelsen, Swefor, Ung i Sverige och Tecknaruppropet.

”Vi fördömer Rysslands avskyvärda krig mot Ukraina och står i solidaritet med befolkningen i Ukraina och alla i Ryssland som kämpar för fred. Vi ser samtidigt med fasa på den ökande upprustningen i Sverige och den militaristiska retoriken i säkerhetsfrågor, där fokus endast ligger på det militära försvaret och NATO-medlemskap snarare än fredsfrämjande och fredsbevarande insatser”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

NATO är ingen fredsallians, menar de, och skriver att ”tvärtom är det en allians som grundar sig på våldsutövning”.

Det behövs mer fokus på fredsbevarande insatser, menar arrangörerna
Det behövs mer fokus på fredsbevarande insatser, menar arrangörerna. Foto: Henrik Persson.

Texten har uppdaterats.