Radar · Migration

Storbritannien skickar flyktingar till Rwanda

Protester utanför domstolen i London på måndagen.

Storbritannien skickar asylsökande till Rwanda sedan en överklagan i sista stund fått avslag. Ett chartrat plan ska lyfta på tisdagskvällen och landa i Rwanda på onsdagen. Men det verkar bara bli en handfull flyktingar ombord.

Det första planet med asylsökande från Storbritannien är planerat att avgå från London på tisdagskvällen och landa i Kigali under onsdagen. Ombord skulle det finnas ett 30-tal flyktingar från bland annat Albanien, Irak, Iran och Syrien.

Men efter att flera av dem överklagat individuellt har flera fått sina biljetter avbokade. Enligt Care4Calais, en av organisationerna bakom överklagan, har bara sju personer fortfarande giltiga biljetter.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss till BBC:s radioprogram ”Today” säger att det viktiga är principen.

– Det verkligt viktiga är att vi etablerar principen och att vi förstör affärsmodellen för de vidriga människosmugglare som gör affärer av elände.

På frågan om det kan sluta med att ingen är med på planet svarar hon:

– Det kommer att vara folk på planet och om de inte är med på det här planet är de med på nästa. Jag har inga siffror. Det viktiga är principen.

Det var i april som Storbritannien tillkännagav att landet gjort upp med Rwanda om att skicka migranter till landet. Boris Johnson presenterade det som ett sätt att avskräcka människor från att riskera sina liv genom att betala människosmugglare för att transportera dem i läckande uppblåsbara båtar.

Filippo Grandi, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, sade efter domstolens besked på måndagen att om Storbritannien verkligen vore intresserat av att skydda liv skulle man samarbeta med andra länder mot människosmugglare och för säkra resvägar för asylsökande, i stället för att fösa dem vidare till andra länder.

Kyrkan kritisk

Ledarna för Church of England skriver i ett öppet brev i ”Times of London” att beslutet är en skam för nationen.

”Skammen är vår egen, för vårt kristna arv ska inspirera oss att behandla asylsökande med med medkänsla och rättvisa, som vi har gjort i århundraden.”

Men Boris Johnson står på sig.

– Jag tror att de de flesta kan se att de kriminella gängen måste stoppas. Den modellen måste omintetgöras.

Även om kritiken varit hård finns det andra som tycker att idén är intressant. Danmark har haft samtal med Rwanda om ett liknande avtal.

Enligt uppgörelsen med Rwanda riskerar alla som tar sig illegalt till Storbritannien att få en enkelbiljett till Rwanda. Regeringens åsikt är att de flyktingar som har genuina asylskäl ska nöja sig med att stanna i Frankrike.

Till skillnad från FN:s flyktingorgan UNHCR anser den brittiska regeringen att Rwanda är ett säkert land med kapacitet att ta hand om tiotusentals flyktingar från Storbritannien de kommande åren.

Svårt att leva i

Frågan med de asylsökande från Storbritannien är så känslig att rwandiska myndigheter stoppar medier från att intervjua nyanlända.

Rwanda, ett av de mest tätbefolkade länderna i Afrika, är redan i dag hem för över 130 000 flyktingar.

20-årige Faisal från Etiopien kom till Rwanda från Libyen 2019 i en flyktinguppgörelse med FN. Han har ännu inte funnit sig tillrätta.

– Ibland spelar jag fotboll och på kvällarna dricker jag för att jag inte har något annat att göra. Varje dag ber jag till Gud att jag ska komma härifrån, säger han till nyhetsbyrån AP.

Även de som kommit direkt till Rwanda säger att landet, även om det är fridfullt, inte är lätt att leva i.

– Om du inte har något jobb kan du inte överleva här, säger Kelly Nimubona, flykting från grannlandet Burundi.

– Vi har inte råd att äta två gånger om dagen. Det finns inte en chans att få ett jobb eller sälja saker på gatan.