Radar · Nyheter

Motsätter sig fångutbyte med Iran: ”Skamlöst utnyttjande av människoliv”

Belgien är på god väg att göra ett fångutbyte med Iran, där den dödsdömde svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali kan bytas mot den terrordömde diplomaten Assadollah Assadi.

En rad människorättsgrupper motsätter sig ett fångutbyte mellan Iran och Belgien – vilket skulle kunna leda till att den dödsdömde svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali blir frisläppt. 

Under en föreläsningsresa i Iran greps Ahmadreza Djalali den 25 april 2016, misstänkt för spioneri. Det kom att dröja sju månader innan han fick träffa en advokat, och 2017 dömdes han  efter en bristfällig rättsprocess till döden.

Enligt Amnesty sattes han under stor press där han anklagades för att vara agent för den israeliska underrättelsetjänsten Mosad. Ahmadreza Djalali, som är forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, hade vid ett flertal tillfällen gjort liknande resor i Iran – utan att ha stött på några hinder. Djalali har även varit gästprofessor i Belgien, där engagemanget för hans öde varit stort.

"Legitmiterar Irans gisslantagande"

Nu diskuterar det belgiska parlamentet om man ska gå med på en uppgörelse med Iran, där diplomaten Assadollah Assadi, som dömts till 20 års fängelse för terrorbrott efter att ha planerat ett omfattande bombdåd i Paris 2018, kan släppas fri i utbyte mot Ahmadreza Djalali. 

I ett gemensamt upprop motsätter sig en rad människorättsgrupper planerna, rapporterar Radio free Europa.

Grupperna menar att man ”legitimerar Irans gisslantagande”, och att Belgien inte ska understödja den islamiska republikens ”skamlösa utnyttjande av människoliv”.