Radar · Utrikes

Italiens premiärminister vill avgå – tillåts inte

Italiens premiärminister Mario Draghi.

Italiens premiärminister Mario Draghi säger att han avgår eftersom det saknas förtroende för honom i regeringskoalitionen. Men den italienske presidenten Sergio Mattarella vägrar att acceptera hans avskedsansökan.

– Jag vill tillkännage att i kväll kommer jag att lämna in min avskedsansökan till presidenten, säger Draghi.

Han säger att de förutsättningar som är nödvändiga för att fortsätta med koalitionsregeringen ”inte längre existerar” och ”att den förtroendepakt som regeringen är baserad på inte finns längre”.

Men Italiens president Sergio Mattarella godtar inte Draghis avskedsansökan.

”Mattarella accepterar inte avskedsansökan och har bjudit in premiärministern till parlamentet för att göra ett uttalande”, uppger presidentpalatset i ett uttalande efter rapporter om att Draghi skulle adressera parlamentet i nästa vecka för att se om han har tillräckligt med stöd för att sitta kvar på sin post.

Omtvistat stödpaket

Avgångsbeskedet kommer efter att Femstjärnerörelsen (M5S), som är ett av de största partierna i den bräckliga koalitionsregeringen, hotat att fälla ett stödpaket för italienarnas ökade levnadsomkostnader vid en omröstning i senaten på torsdagen. Orsaken var att M5S ansåg att stödpaketet var för litet.

– Medborgarna skulle inte förstå om vi gjorde på något annat sätt, sade partiledaren, den tidigare premiärministern Giuseppe Conte.

Men i stället för att fälla förslaget valde M5S att inte närvara vid omröstningen vilket gjorde att stödpaketet gick igenom med röstsiffrorna 172–39. Trots det meddelade premiärministern sin avgång.

Italien har fram tills nu styrts av en samlingsregering under den partilöse premiärministern Mario Draghi. I den kompromissfyllda koalitionen ingår partierna Lega, Femstjärnerörelsen, Demokratiska partiet, Forza Italia, Italia Viva och vänstergruppen Artikel ett.