Radar · Politik

M kallar Hallengren till utskott: Mörkar

Socialminister Lena Hallengren (S).

Moderaterna kallar socialminister Lena Hallengren (S) till socialutskottet efter att regeringen nekat Coronakommissionen underlag som rör pandemihanteringen.

– Det är helt oacceptabelt att Socialdemokraterna väljer att mörka information när vi nu måste få fram alla svar på de frågor som finns runt coronahanteringen, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Coronakommissionen, som granskar samhällets pandemihantering, har vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och annan dokumentation som gjorts av befattningshavare inom regeringskansliet med koppling till pandemin.

"Kan ej lämnas ut"

Kommissionen vill också ta del av anteckningar från möten i krishanteringsrådet, där bland annat stat

sministerns statssekreterare och företrädare för tunga myndigheter ingår.
Men regeringens krishanteringskansli uppger att de som myndighet inte har fört några anteckningar vid de aktuella mötena. Minnesanteckningar som enskilda tjänstemän gjort kan de inte heller lämna ut, uppger kansliet, vilket Dagens Medicin rapporterade om under torsdagen.

– Det är den allvarligaste krisen vi haft i Sverige i modern tid och den väljer Socialdemokraterna att försöka mörka, sätta partiets intressen före landets intressen, säger Waltersson Grönvall till TT.

– Det är bara att titta på de två tidigare delbetänkanden som kommit och den kritik som regeringen fått.

Möten nästa vecka

Riksdagens socialutskott har ett möte under fredagseftermiddagen där frågan om att kalla socialminister Lena Hallengren (S) till utskottet kommer upp.

I en skriftlig kommentar säger Hallengrens pressekreterare att socialministern sedan tidigare är inbokad att närvara vid ett utskottsmöte på tisdag nästa vecka, och att ledamöterna då är fria att ställa vilka frågor de vill.

Gällande vilka handlingar som lämnats ut eller inte hänvisar man till regeringskansliet. TT söker kansliet för en kommentar.

Coronakommissionen ska publicera sitt slutbetänkande den 25 februari.