Radar · Inrikes

Högt tryck på Bris stödlinje under jul

BRIS, barnens rätt i samhället, huvudkontor i Stockholm.

Under jullovet hade Bris (Barnens rätt i samhället) ett konstant tryck på stödlinjen med öppet dygnet runt. Rekordmånga barn hörde av sig. ”Pandemin har blivit en extra påfrestning för de barn med psykisk ohälsa sedan tidigare”, säger generalsekreterare Magnus Jägerskog.

1 996 gånger hörde barn av sig till Bris under jullovet, från den 21 december till och med den 6 januari i år. Jämfört med jullovet 2020 är det en ökning med 39 procent, och även den högsta nivån någonsin.

– Under den här tiden har vi sett ett konstant tryck i princip under dygnets alla timmar, säger Magnus Jägerskog.

Den höga nivån av samtal beror delvis på att det var det första jullovet någonsin som Bris stödlinje hade öppet hela dygnet. Telefonlinjen har haft dygnet runt-öppet sedan mars 2021.

Fler med allvarlig psykisk ohälsa

Det är också betydligt fler barn som ringer in och vill prata om allvarlig psykisk ohälsa, som ätstörningsproblematik, självmordstankar och självdestruktivitet.

Samtal från barn om ätstörningar ökade med 137 procent jämfört med förra jullovet, samtal om självdestruktivitet med 106 procent och samtal om självmord med 84 procent.

Barn och unga som ringer in till Bris är i åldersspannet 7–18 år. Majoriteten är i tidiga tonåren. Medelåldern är 14 år.

– Om man har just ätstörningsproblematik kan julen bli en särskilt jobbig högtid när man träffas med vänner och familj och mat får ett stort fokus, säger Magnus Jägerskog.

Beror på pandemin

Den stora ökningen av barn som hör av sig om allvarlig psykisk ohälsa tros bland annat bero på pandemin.

Enligt Magnus Jägerskog har barn generellt sett klarat pandemin bra. Men Bris märker att de barn som redan led av psykisk ohälsa sedan tidigare har drabbats hårdare.

– Det har blivit tydligt att pandemin har blivit en extra påfrestning för de barn med psykisk ohälsa sedan tidigare och har även förvärrat deras situation. När vardagen förändrades och rutiner inte fanns på plats längre ruckades det som var viktigt för barnet och det blev lättare att åter falla in i ett destruktivt mönster.

Utsatthet ökar under högtider

Ungefär hälften av samtalen till Bris under det gångna jullovet handlade om psykisk ohälsa.

Andra vanliga samtalsämnen var familjekonflikter, bråk, utsatthet för våld, övergrepp och kränkningar, något som vanligtvis brukar öka under högtider som jul och midsommar.

Utsattheten för barn som växer upp med föräldrar som till exempel dricker för mycket kan bli extra påtaglig under högtider. Redan innan julen hörde barn av sig till Bris med oro för hur det skulle bli om de vuxna skulle dricka för mycket och om bråken som kunde följa med det.

– Under perioden med pandemin har också det sociala livet förändrats så att man ofta får mer tid med familjen, något som för många kan vara bra. Men barn, med en familjesituation fylld med konflikter eller exempelvis hög alkoholkonsumtion, har påverkats i en stor utsträckning, säger Magnus Jägerskog.