Radar · Inrikes

Namninsamling kräver SD-politikers avgång efter stoppat Luciatåg

En icke-binär Lucia fick regionfullmäktige i Gävleborg att stoppa Luciatåget, vilket gett upphov omfattande kritik.

Protesterna haglar efter att Mattias Eriksson Falk (SD) i Gävleborgs regionfullmäktige stoppade ett Luciatåg på grund av en icke-binär Lucia. Bland annat kräver en namninsamling SD-toppens avgång och DO har fått in ett dussin anmälningar.

Sociala medier exploderade under tisdagen efter att Mattias Eriksson Falk (SD), ordförande för regionfullmäktige i Gävleborg, i sista stund stoppat ett Luciatåg som Bollnäs folkhögskola skulle ha för de lokala politikerna. Anledningen? Lucian var icke-binär och tåget var således inte tillräckligt traditionellt enligt Eriksson Falk.

Utöver polemik på internet har händelsen lett till hittills tolv anmälningar hos Diskrimineringsombudsmannen (DO), bland annat från Vänsterpartiet, och föreläsaren Atilla Yoldas har via rörelsen Skiftet startat ett upprop med kravet på ordförandens avgång. I skrivande stund har drygt 5000 underskrifter samlats in.

“Vi är många som tycker ditt agerande är orimligt, respektlöst och opassande i ett samhälle med demokratiska värderingar. Vi behöver stå upp för självklara rättigheter för transpersoner och icke-binära — det här är ett svek i ett inkluderande samhälle”, skriver Yoldas på Instagram.

Olustig sits

Olivia Linander arbetar med kampanjer på Skiftet.

– Att diskriminera transpersoner och icke-binära anstår inte en
ordförande i regionfullmäktige. Han bör genast lämna sina regionala
och riksdagsuppdrag, säger hon i ett pressmeddelande.

Det aktuella Luciatåget för regionfullmäktige är kutym eftersom politikerna har sina sammanträden på folkhögskolan. Eleverna på Bollnäs folkhögskola befinner sig nu i en jobbig sits.

– Vi kommer äta i samma matsal som dem, många elever bor på skolan och när det inte längre känns tryggt blir det väldigt olustigt, säger eleven Siri Berglund till Sveriges radio.

Historiska lussegubbar

Folkhögskolan valde att hissa regnbågsflaggan på tisdagseftermiddagen i solidaritet med sin Lucia, medan högt uppsatta Sverigedemokrater uttrycker sitt stöd för Eriksson Falks beslut.

”Stor eloge till SD som stoppade detta förlöjligande av vår fina svenska tradition med att fira Lucia”, twittrade exempelvis Björn Söder.

Bildkonstnärerna Oscar Hullgren och Anton Genberg med skulptör Gottfrid Larsson som Lucia vid en Luciafest med Konstnärsklubben i Konstnärshuset någon gång mellan 1925-1935
Bildkonstnärerna Oscar Hullgren och Anton Genberg med skulptör Gottfrid Larsson som Lucia vid en Luciafest med Konstnärsklubben i Konstnärshuset någon gång mellan 1925-1935. Bild ursprungligen från Svenska Dagbladet, fotograf okänd. Stockholms stadsmuseum, CC/BY

Men Luciatraditionen har sett olika ut genom tiderna och det har inte alltid varit en kvinna som iklätt sig ljuskronan, vilket bland andra SVT och Expressen har lyft. På Nordiska museets hemsida går det att ta del av etnologen Lena Kättström Hööks upplysning i frågan.

– Det folkliga västsvenska lussefirandet var en lokal tradition med ett karnevalsliknande utklädningsupptåg den 13 december. I lussegången, som den beskrivs vid 1800-talets slut, förekom lussebrudar, lussekärringar och lussegubbar – och det var vanligt att man klädde ut sig könsöverskridande, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV