Radar · Integritet

Meta stäms för att underblåsa hat i Östafrika

Meta stäms av flera aktivister som anklagar bolaget för att inte göra tillräckligt för att moderera hatinlägg på Facebook.

En etiopisk man vars far mördades under kriget i Tigray har anslutit sig till en stämningsansökan i Kenya mot Facebooks moderbolag Meta. I stämningen anklagas Meta för att underblåsa våld och hat i östra Afrika, bland annat i Etiopien.

Meta hanterar inte i tillräcklig utsträckning hatinlägg på Facebook, särskilt när det gäller kriget i Tigray i Etiopien som har pågått i två år, enligt en stämning som lämnats in till en domstol i Kenya.

Enligt etiopiern Abrham Meareg, som är etnisk tigrean, fick hans far rasistiska meddelanden innan han mördades i november 2021. Abrham Meareg hävdar att Facebook inte tog bort inläggen trots klagomål.

– Om Facebook bara hade stoppat spridningen av hat och modererat inlägg ordentligt, skulle min far fortfarande vara i livet, säger han.

I stämningsansökan finns krav på en kompensationsfond på 200 miljarder kenyanska shilling, cirka 16,5 miljarder svenska kronor, för människor som fallit offer för hat och våld som påstås ha sporrats av Facebook.

Meta har inte kommenterat anklagelserna.

En av de andra bakom stämningsansökan är Fisseha Tekle, etiopisk forskare hos Amnesty International och tigrean, som har skrivit om kriget och utsatts för näthat. En annan är människorättsgruppen Katiba Institute som vill se förändringar i Facebooks algoritm, som enligt gruppen främjar och sprider hatretorik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV