Radar · Mänskliga rättigheter

Fortsatt kamp mot talibanerna

Najib Nori säger att ett sätt att förändra situationen i Afganistan är att världen stryper pengar som går till talibanerna.

I morgon måndag är det ett år sedan president Ghani flydde Afghanistan och talibanerna tog över regeringspalatset. Hårda restriktionerna för kvinnor har införts och rättssäkerheten är nära på obefintlig. I Sverige driver föreningar och privatpersoner på för att hålla situationen i Afghanistan kvar på dagordningen.

På söndagen genomfördes ett antal manifestationer runt om i landet för att uppmärksamma förhållandena i Afghanistan. Sverige har en roll att spela och kan göra det genom att påverka i EU och internationellt, strypa pengaflöden som går till talibanregeringen och sluta skicka tillbaka asylsökande till landet, menar flera av demonstrationsdeltagarna på Norrmalmstorg i Stockholm.

Nila Azizi är jurist och menar att Sverige måste sluta skicka tillbaka människor i Afganistan
Nila Azizi är jurist och menar att Sverige måste sluta skicka tillbaka människor i Afganistan. Foto: Henrik Persson

Nila Azizi är jurist som arbetar inom migrationsrättens område, bland annat  med asyl, uppehållsrätt och uppehålls-och arbetstillstånd. Hon har många släktingar och vänner i Afghanistan.

– Talibanerna stormade advokatsamfundet och satte sina egna män där. Nu har ingen möjlighet att få en fristående advokat, särskilt inte kvinnor. Och dessutom släppte regimen ut över 30 000 fångar från fängelserna och många av dem är nu ett hot mot dem som en gång vågade anmäla dem, säger Nila Azizi.

– Tänk att vi skulle tvingas vara med om samma sak som hände för tjugo år sedan. Det är naivt att tro att talibanerna skulle ändra på sig. Om de ändrade sig så skulle de ju inte vara talibaner längre.

– Sverige kan bidra genom stå enade med det afghanska folket och öka det politiska trycket i EU och internationellt. Jag vet att fokus just nu är väldigt mycket på det fruktansvärda kriget i Ukraina. Men vi måste, och kan, klara av att hålla trycket uppe även för en förändring i Afghanistan.

Lauren Mir är en av arrangörerna
Lauren Mir är en av arrangörerna. Foto: Henrik Persson

Bakom dagens manifestation står föreningen UnitedAfg som främst engagerar ungdomar, både svenska och afghanska. Lauren Mir håller i talarlista och arrangemang på plats.

– Skicka inte tillbaka någon till Afghanistan, ingen går säker där, framför allt inte kvinnor, säger Lauren Mir.

Som privatperson i Sverige finns det saker man kan göra menar Lauren Mir.

– Skicka pengar till föreningar som hjälper till med exempelvis kläder, skor och mediciner. Och stötta politiker i riksdagen som är motståndare till talibanerna.

I samband med manifestationen genomfördes ett cykeltåg med ungdomar genom staden
I samband med manifestationen genomfördes ett cykeltåg med ungdomar genom staden. Foto: Henrik Persson
Karin Fridell Anter och Ingrid Eckerman är båda mycket engagerade i frågan Afganistanfrågan och står bland annat bakom boken ”Den onödiga flyktingkrisen”
Karin Fridell Anter och Ingrid Eckerman är båda mycket engagerade i frågan Afganistanfrågan och står bland annat bakom boken ”Den onödiga flyktingkrisen”. Foto: Henrik Persson

Läs mer:

Ett år med talibanerna: ”Vågade inte ta in att de skulle ta makten”