Radar · Utrikes

Detta tror världen om klimatförändringarna

Yale University i Usa har tillsammans med företaget Meta undersökt vad människor i 110 länder tror om klimatförändringarna och vad de anser ska göras åt dem. Undersökningen är genomförd våren 2022.

Invånarna i Finland och Ungern är de i världen som anser sig vara mest välinformerade om klimatet. I båda länderna är det över 90 procent som antingen säger att de vet mycket, eller ganska mycket, om klimatet.

Däremot är det i Sverige det pratas mest om klimatet i vardagen, 66 procent menar att det är ett vanligt samtalsämne privat eller i medier.

Störst chans att stöta på någon som säger sig aldrig ha hört talas om klimatförändringarna har man i Demokratiska Republiken Kongo, Nigeria och Haiti där 32 procent är i den skaran.

Klimatförnekare sällsynta i Ungern

96 procent av ungrarna tror på att det pågår en global uppvärmning. Nästan lika stor andel finns det i Portugal, med 95 procent och i Costa Rica, 94 procent.

Flest klimatförnekare finns det i Laos, Haiti och Bangladesh där närmare en tredjedel menar att det inte pågår någon klimatförändring.

Bär människan ansvaret?

Den absolut vanligaste uppfattningen är att klimatförändringarna är orsakade av människan. Men även i länder som Spanien och Sverige tror över var tredje person att människans aktiviteter inte orsakar uppvärmningen.

Det är stora skillnader mellan ländernas svar och det finns ingen omedelbar koppling till hög utbildningsnivå eller välstånd. I flera fall ser det nästan ut att vara tvärt om, där befolkningen i relativt fattiga länder har en högre medvetenhet om klimatfrågan än i vissa rikare länder. Särskilt gäller det kunskap om risker för nuvarande och kommande generationer. 

Mexiko och Costa Rica är båda länder som ligger ganska långt ner på OECDs välståndsliga. Men de ligger i topp när det gäller medvetenheten om riskerna med klimatförändringarna tillsammans med länder som Angola och Zambia.

Av de europeiska länderna utmärker sig Portugal, som också ligger på undre delen av välståndsrankningen. 92 procent av portugiserna menar att faran från klimatförändringarna är mycket eller ganska allvarlig redan de närmsta tjugo åren.

Det är bara i östafrikanska Malawi som det bor fler som uppfattar faran i större grad.

Politiska frågor

Det är i Sydamerika som högst stöd för en utökad och aktiv klimatpolitik finns. I exempelvis Chile är det 91 procent som tycker att deras regering borde prioritera klimatet.

Kanske hänger det ihop med uppfattningen att satsningar på klimatet kommer ge ekonomisk tillväxt och fler jobb, en uppfattning som flera länder i Sydamerika, men också Afrika har.

Undersökningen har också frågat om förnyelsebara energislag bör införas. I Ungern, Spanien och Portugal är stödet för detta mycket högt, runt 90 procent.

Sverige märker bara ut sig i en fråga politiskt och det om det är dags att minska användningen av fossila bränslen. Sju av tio i Sverige tycker det, men danskarna vinner den frågan där stödet är ännu större, åtta av tio.

Klimataktivism

I Zambia och Malawi är det 75 procent som antingen redan är aktiva i miljörörelsen eller absolut skulle vilja gå med i en organiserad grupp som arbetar för att övertyga politiker om att agera för att hindra klimatförändringarna. Motsvarade siffra i Finland är 9 procent.

Källa: International Public Opinion on Climate Change, 2022 – Yale Program on Climate Change Communication