Radar · Utrikes

Storbritannien ska skicka asylsökande till Rwanda

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under ett tal där han meddelade överenskommelsen med Rwanda.

Storbritannien ska skicka migranter och asylsökande som tagit sig över Engelska kanalen hundratals mil till Rwanda, enligt en ny kontroversiell överenskommelse.

Beslutet är ett försök att minska antalet flyktingar och migranter som kommit till Storbritannien via den farliga resan över sundet.

Oppositionen anklagar den hårt kritiserade premiärministern Boris Johnson för att försöka rikta fokus bort från det faktum att han blivit bötfälld för att ha brutit mot coronarestriktionerna.

Människorättsgrupper avfärdar projektet som ”barbariskt och omänskligt”.

Överenskommelsen, som offentliggjordes under torsdagen, kostar 120 miljoner pund, motsvarande 1,48 miljarder kronor, och finansieras av Storbritannien.

”Rwanda välkomnar partnerskapet med Storbritannien att ta emot asylsökare och migranter och erbjuda dem legala vägar till uppehållstillstånd”, säger Rwandas utrikesminister Vincent Biruta i ett uttalande.

Detaljer som vem som kommer omfattas av överenskommelsen och om det kommer vara frivilligt, har inte offentliggjorts ännu.

Ghana och Rwanda har tidigare nämnts som möjliga platser för Storbritannien att lägga ut mottagandet hos, men Ghana förnekade all delaktighet i planerna i januari.