Radar · Utrikes

Ryskt flaggskepp allvarligt skadat i explosion 

Robotkryssaren Moskva i en bild från 2008.

Rysslands viktigaste fartyg i Svarta havsflottan, robotkryssaren Moskva, har skadats allvarligt. Ukraina säger att fartyget sjunkit efter att ha beskjutits med en ukrainsk sjömålsrobot. 

”Som ett resultat av en brand, detonerade ammunition på robotkryssaren Moskva. Fartyget skadades allvarligt. Hela besättningen evakuerades”, skriver ryska försvarsdepartementet, enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass. 

Orsaken till branden ska utredas, heter det från ryskt håll. 

Odessas guvernör Maksym Martjenko, som också är chef för det regionala militärstyret, säger att ukrainska styrkor attackerat flaggskeppet med hjälp av den inhemska sjömålsroboten Neptune. 

"Drunknat" 

President Volodomyr Zelenskyjs rådgivare skriver på Twitter att fartyget sjunkit. 

”Var är Moskva? Hon har drunknat.”, skriver Oleksij Arestovytj. 

Uppgifterna om den ukrainska attacken mot Moskva och att fartyget sjunkit har inte verifierats. 

Moskva uppges inte användas för att beskjuta landmål i Ukraina, utan för att skydda övriga fartyg i flottan mot luftangrepp och andra fartyg. 

Om Ukraina har lyckats slå ut fartyget skulle det vara ett stort symboliskt slag mot Ryssland och ett stort framsteg för Ukrainas styrkor, enligt experter. 

– Endast förlusten av en ballistisk robot-ubåt eller Kuznetsov (Rysslands enda hangarfartyg) skulle innebära ett allvarligare slag mot den ryska moralen och flottans rykte hos den ryska allmänheten, säger Carl Schuster, pensionerad kapten vid USA:s flotta som tidigare haft en chefsposition vid USA:s Stillahavskommando, till CNN. 

500 i besättningen 

Moskva är ett stort och kraftigt fartyg, som väger omkring 12 000 ton och är mer än 186 meter långt. Enligt Forbes har hon en besättning på 500 man och sjösattes i början på 1980-talet. 

2016 seglade Moskva till Sevastopol för en tre år lång omgörning, som bland annat innebar att den utrustades med moderna sjömålsrobotar.