Krönikor

Dra öronen åt dig när andra vill bestämma hur du ska fira påsk

Påsk! Färgglada fjädrar i ris, målade ägg och kanske lite för mycket godis. Traditioner är viktiga för många, men kanske lite extra viktiga för Sverigedemokrater. Därför ser vi ofta hur SD-svansen går ut i strid för bevarande av traditioner och normer, så Sverige ska förbli svenskt.

Rätt ofta verkar de dock knappt veta vad det är de faktiskt vill bevara eller varför det är så viktigt att ha det kvar. Bara att det måste bevaras. Kanske är det därför det nästan börjat bli en tradition runt högtider att i sociala medier se inlägg spridas om hur något traditionellt blivit hotat på grund av invandring och mångkultur? Denna gång till exempel påståendet att Ica inte längre kallar påskägg för påskägg utan ”bildägg” istället. Något som direkt tillbakavisats, men det är ju för jävligt även om det inte är sant.

Samtidigt kan vi i realtid se hur snabbt invanda seder inte är så viktiga när allt kommer omkring. Handskakning till exempel. Det gick rätt snabbt och lätt att lägga av med det när en pandemi drabbade oss, frågan är om det kommer vara prio att återinföra det? Nej, enligt de flesta, skulle jag tro. Ja, om man frågar SD i Trelleborg, som inte alls uppskattar att förvaltningsrätten meddelade att det är olagligt att sätta en regel om tvång på att skaka hand för att få anställning inom kommunen. Att skaka hand ingår i svensk hyfs, det är bara så man gör, menar SD. Ändå har vi klarat oss i två år utan att samhället kollapsat av att ingen skakat hand.

Språk, traditioner och samhällets normer förändras hela tiden. På gott och ont. Ibland sker det snabbt för att en större händelse tvingar fram det. Ibland sker det långsamt över tid. Vilka traditioner som bevaras beror på intresset hos invånarna och inget annat. Att försöka tvinga fram att vissa traditioner ska firas på vissa specifika sätt är fascism. Vilket är något SD inte direkt är främmande inför. Vi andra bör däremot dra öronen åt oss direkt det kommer på tal att tvinga in oss i specifika sätt att vara.

Många kan säkert tänka bort det med att det ju gäller ”de andra” (läs: invandrare från icke västerländska länder). Att de därför inte behöver bry sig. Men detta gäller oss alla. Vilket samhälle vi vill leva i, men också vad vi själva kan bli tvingade till. Vilken kultur vi får gilla, musik vi får lyssna på, föreningar vi får ingå i eller religion vi får tillhöra. För ser vi till vad som händer i kommuner där SD är stora stannar det inte vid krav på att skaka hand..

SD droppar i opinionen till sina sämsta siffror på 5 år.

Vem beställde snö när jag redan hunnit byta till sommardäck?