Glöd · Ledare

Sverigedemokraterna kommer få allt de pekar på

Vi har inget valresultat än. Men det ser dystert ut, allt tyder på att vi kommer få ett blåbrunt samarbete med ett Sverigedemokraterna som största ingående parti. De sitter redan i regeringsförhandlingar och vi kan väl gissa att det blir så att Ulf Kristersson kommer tillträda, trots historiskt dåligt valresultat (sen 1976 har man bara nått ett sämre resultat två gånger). För Jimmie Åkesson är det här en guldsits. När han sätter sig vid bordet gör han det inte bara med största väljargruppen bakom sig, utan också med vetskap om att om Ulf Kristersson inte får ihop det här, så kommer han garanterat få avgå som partiledare.

Det lär bli en uppgörelse som svider till och med för Moderater. Kostnaden för att ha triangulerat sig så nära att man knappt längre vet vems skjorta som är vems är också att Jimmie Åkesson, vid varje förmodad eftergift kan konstatera: Jo men Uffe, ni driver ju redan det här.

Det är svårt att föreställa sig priset av den förhandlingen för oss andra. Vad kommer SD kunna lyckas driva igenom? Var finns gränsen? Finns det ens någon gräns? Om den finns över huvud taget lär det vara hos L, för det är svårt att se att M kan stå emot. Men kan vi lita på Liberalernas löften här?

Om man förut kunde ställa sig frågan: ”Hur mycket skada kan man åsamka på fyra år egentligen?” så är det bara att se tillbaka över den senaste mandatperioden. Under den tiden har vi hunnit med historiskt stora skogsbränder, extrema värmeböljor, handelskrig, energikris, ett krig i Europa och en snart treårig pandemi. Fyra år är väldigt, väldigt mycket nu för tiden. I USA var det på vippen att fyra år kostade en hel demokrati.

Hur det blir här med Sverigedemokrater i regeringsunderlaget vet vi inte än. Men det vi kan vara fullständigt övertygade om är att man snabbt kommer samsas om att göra det svårare för invandrare, både att komma in i samhället och att överleva i det. Med sänkta bidrag och försämrade möjligheter till uppehållstillstånd (för att inte tala om medborgarskap). Frågan är inte om, frågan är hur mycket, och hur snabbt det kommer gå. Samtidigt som man gör det, lär särlagstiftningarna där brott i Rinkeby straffas hårdare än brott i Skövde utredas och beslutas om. Där brott av presumtivt gängkriminella straffas hårdare än brott från högerextrema terrorister. Där en våldtagen i Umeå får förlika sig med att våldtäkten inte räknas som riktigt lika allvarlig som en våldtäkt i Gottsunda.

Vi kommer se en politik som fortsätter öka spänningarna. Där skillnaden mellan människor blir allt större. Där tilliten till samhället minskar och våldet ökar. Den eskalering vi sett länge kommer gå allt snabbare. SD vill ha det så, de frodas och växer i det. Det är en katastrof att så många andra följer efter.

Att L, KD och M alla backade. 

Valmyndighetens nya valpresentation, helt ohanterlig. Byt tillbaka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV