Radar · Inrikes

Malmö manifesterar mot rasism

I dag manifesterar Malmö mot rasism.

Ikväll hålls en manifestation mot rasism på Möllevångstorget i Malmö.
– Det är för att att mana till kamp mot det vi redan ser sedan lång tid, säger aktivisten Felicia Mulinari.

Efter söndagens val pekar allt på att Sverigedemokraterna ökar sitt stöd i stora delar av landet. Detta efter en valrörelse som kännetecknats av flera utspel som stigmatiserar och skuldbelägger grupper med invandrarbakgrund.

Flera anti-rasistiska organisationer och aktivister i Malmö arrangerar ikväll en manifestation mot rasism – inte för att i första hand markera mot valresultatet, utan för att mana till kamp mot strömningar som varit på framväxt under lång tid.

– Fascismen och rasismen avancerar, dels på det vardagliga planet med fler attacker och ökande diskriminering, men nu också på det politiska planet med ett rasistiskt parti med nazistisk historia, säger Felicia Mulinari, aktivist och en av initiativtagarna till manifestationen.

Normalisering

De senaste tio åren har rasismen normaliserats i samhället, menar hon.

– Det blev väldigt tydligt i valrörelsen hur media och de andra partierna har anpassat sig. Attacken från politiker mot de så kallade ”utsatta” områdena är bara ett exempel. Och samtidigt hördes få röster kring rasism och klassfrågor. Högerns och fascisternas allians leder till ett samhälle baserat på klasshat och rasism som skapar fattigdom, utsatthet och våld.

Malmö har en historia av att stå upp mot fascism, säger Felicia Mulinari.

– Vi behöver den kunskapen nu för att fortsätta kämpa. Det är en stad med enormt många sociala rörelser.

Inga kompromisser

Manifestationen äger rum på Möllevångstorget och startar klockan 19. Det blir tal, poesi och kaffe.

– Det är viktigt att vi samlas för att prata ihop oss och hitta nya strategier. Vi behöver många former för motstånd och tillsammans kan vi hitta de formerna, det är många som vill göra något. Kampen för vårt gemensamma liv, värdighet och solidaritet är inte en kamp som man kan kompromissa med, säger Felicia Mulinari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV