Radar · Utrikes

Ny talman till Italiens senat vald: samlar fascistföremål

Nyvalde talmannen Ignazio La Russa överräckte en blombukett till Liliana Segre, förintelseöverlevare och senator på livstid som för dagen också hade rollen som tillfällig talman.

Under torsdagen valdes Ignazio La Russa från partiet Italiens bröder till ny talman i Italiens Senat. La Russa har tidigare representerat det post-fascistiska partiet Movimento Sociale Italiano och de senaste dagarna har en video cirkulerat där han visar upp sin samling av fascist-föremål. 

Medaljer, foton och en staty av Mussolini. Det är föremål som Ignazio La Russa visar upp i en video som cirkulerat de senaste dagarna och som bland annat The Guardian rapporterat om. La Russa blir nu den förste politikern med post-fascistisk bakrund att inneha den symboliskt viktiga positionen. 

Ignazio La Russas far var partisekreterare för Mussolinis fascistparti och själv har han suttit i båda de italienska kamrarna som representant för det postfascistiska partiet Movimento Sociale Italiano, MSI.

År 2012 var han en av de som grundade partiet Italiens bröder, och han var också dess partiledare under ett knappt år, innan Giorgia Meloni tog över den rollen. 

Idag, torsdag, var också första gången som de nyvalda parlamentsledamöterna samlades för första gången, och inledningstalade gjorde 92-åriga Liliana Segre, förintelseöverlevare och senator på livstid. 

– Det är omöjligt för mig att inte känna en sorts svindel när jag kommer ihåg att samma lilla flicka som en dag som denna 1938, tröstlös och förvirrad, tvingad av rasistiska lagar att lämna sin tomma bänk i skolan, nu sitter – som en konstig vändning av ödet – vid det mest prestigefyllda skrivbordet i senaten, sade hon enligt La Repubblica.

Hon fortsatte sitt tal med att tala om hur det i slutet av oktober gått hundra år sedan marschen mot Rom, som markerar starten på den fascistiska diktaturen i Italien. Hon lyfte också ämnen som diskriminering, rasism och hat och att fortsätta arbeta för ett demokratiskt samhälle som inte låter rädslor och ilska ta överhand.