Radar · Morgonkollen

Macron vill se fredsförhandlingar

Den franske presidenten Emmanuel Macron uppmanar sin ryska motsvarighet Vladimir Putin att ta sig till förhandlingsbordet.

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar den ryske presidenten Vladimir Putin att återvända till förhandlingsbordet med Ukraina.

– I dag, först och främst, måste Vladimir Putin stoppa detta krig, respektera Ukrainas territoriella integritet och komma tillbaka till förhandlingsbordet, säger Macron i en intervju med en fransk tv-kanal.

Macron tillfrågas om han skulle stödja en ukrainsk offensiv för att återta Krim – som olagligen annekterades av Ryssland 2014 och som inte har erkänts internationellt. Han svarar att såväl Ryssland som Ukraina ”behöver komma tillbaka till bordet”.

Vill Ukraina förhandla?

– Frågan är om krigets mål endast kommer att nås med militära medel, säger han och tillägger att det ändå är ”ukrainarnas sak att bestämma”.

Macron påminns om att Ukraina inte längre vill förhandla med Ryssland.

– Jag säger det, att i något skede kommer det att vara nödvändigt. Därför har jag hela tiden avvisat kompromisslösa positioner.

Det är oklart vad Macron konkret menar med att återvända till förhandlingsbordet, men i anfallskriget inledningsskede hölls ett fåtal samtalsrundor länderna emellan. Dessa möten ledde inte till några framsteg, och varken Ukrainas eller Rysslands statsöverhuvuden deltog i dem.

Vid framförhandlat av det så kallade Minskavtalet från 2015 – som numera ligger helt i spillror – deltog Putin och Ukrainas dåvarande president.

Samarbete med Danmark

I intervjun utlovar Macron också luftförsvarssystem till Ukraina, efter att Ryssland under de senaste dagarna intensifierat sina robotattacker runtom i Ukraina.

– Vi kommer att leverera radarsystem och robotar för att skydda dem från dessa attacker.

Frankrike samarbetar också med Danmark för att leverera ytterligare sex rörliga artillerisystem av typen Caesar till Ukraina, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.