Radar · Utrikes

Sydafrika vill se AU i mäktiga G20

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på mötet COP27 i Egypten.

Afrikanska unionen (AU) bör ingå formellt i den inflytelserika sammanslutningen G20. Det förslaget förs fram av Sydafrika.

En talesperson för president Cyril Ramaphosa säger att landet vill medverka till att finna ett ramverk så att AU får en plats i gruppen, som möts i veckan i Indonesien.

– Det är viktigt att den kollektiva rösten som representerar den afrikanska kontinenten finns med i gruppen, säger Ramaphosas talesperson Vincent Magwenya.

Sydafrika är för närvarande det enda afrikanska land som ingår i G20-gruppen.

Utspelet från den sydafrikanska presidenten ligger i linje med flera andra krav från den afrikanska kontinenten, där det länge väckts krav om att till exempel få en permanent plats i FN:s säkerhetsråd.

Ramaphosa reser till toppmötet som hålls i Bali med inledning på måndagen.

AU:s nuvarande ordförande, Senegals president Macky Sall, reser till mötet på Bali som observatör. Sall har tidigare krävt ökad internationell samverkan, och att multilateralism ”måste tjäna allas intressen för att inte förlora legitimitet och auktoritet”.

Fakta: G20

G20:s medlemsländer möts på Bali i Indonesien, då Indonesien för närvarande är ordförandeland för gruppen.
Organisationen grundades av G7-gruppen grundade3s av G7-gruppen 1999. Den var först främst ett ekonomiforum, men har successivt kommit att få ökad politisk betydelse.
I G20 ingår: Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Källa: g20.org