Radar · Miljö

Repair Café nyöppnar

Birgitta Råstander och Sara Bergfors lagar saker tillsammans.

Varför slänga det man kan laga? Det frågade sig Ingrid Engarås och flera med henne för några år sedan. Vi lever i ett slit- och slängsamhälle och många saker kasseras helt i onödan. Repair Café är en rörelse i motsatt riktning och nu har den återstartat sin verksamhet i Stockholmsförorten Bagarmossen.

Foajén i Bagarmossens Folkets hus är full med folk den här söndagen. Och går man förbi det lilla bordet med frivillig entré på tjugo kronor och längre in i lokalerna är det ännu mer folk.

Det fikas i ganska stor utsträckning: kaffe, te och hembakta kakor. Men framförallt så lagas det. Överallt sitter volontärer och besökare för att tillsammans reparera allt från gamla strumpor med hål i hälen till en trasig vattenkokare.

Det är nystart för just det här cafét men det troligaste är att det samtidigt samlas människor i någon av de 1000 Repair Cafés som finns runt om i världen, från ursprungslandet Holland till Tyskland, England, USA, Kanada, Australien och Indien.

Det var en dag före pandemin som Ingrid Engarås såg i en lokal grupp på Facebook att man sökte volontärer för att starta upp i Bagarmossen och hon nappade på en gång.

– Det är precis vad vi behöver tänkte jag och anmälde mig, säger Ingrid Engarås.

Ingrid Engarås menar att sammanhanget och trivsel är viktigt för att lagningarna ska bli av
Ingrid Engarås menar att sammanhanget och trivsel är viktigt för att lagningarna ska bli av. Foto: Henrik Persson

Själv håller hon sig mest till textillagning så som att stoppa strumpor och förstärka trasiga knän på barnjeans. Och textilavdelningen är den som lockar mest besökare, men i lokalen finns det allt från de som lagar datorer till mekanik och prydnadsföremål.

– Kanske är det vi gör inte så svårt egentligen. Det kan många lära sig, men det är sällskapet och sammanhanget som är roligt. Och så blir det av, annars blir sakerna bara liggande.

Trenderna går åt olika håll, det finns en stark dragning åt att minska slit och släng och laga det man redan har. Men samtidigt säljs det mer lågpristextil för varje år, berättar Ingrid Engarås.

Cafét är en plats där man hjälps åt, experter och besökare
Cafét är en plats där man hjälps åt, experter och besökare. Foto: Henrik Persson. 

Idag får gärna lagningarna synas och inte längre göras så osynliga som möjligt. De blir en del av att skapa en historia och personliga plagg och prylar. Målet är att komma från slit och släng och värna sina saker så de håller länge och lagningarna blir ett sätt att utrycka sig på.

Under den stund Syre besöker cafét strömmar besökare in och vill få hjälp med att välja rätt lim till en svårlagad plastsak eller fundera ut hur ett plagg ska få nytt liv. Men folk kommer också fram för att anmäla sig till att bli volontärer vid kommande engagemang.

Stoppa strumpor är en av de konster som inte är lika vanlig längre
Stoppa strumpor är en av de konster som inte är lika vanlig längre. Foto: Henrik Persson

En av förklaringarna till succén är att Stockholms hemslöjdsförening och Naturskyddsföreningen erbjudit sig att hjälpa till den här gången när de fick höra att det var lite uppförsbacke att få igång verksamheten efter det ofrivilliga stoppet i pandemin.

– Drömmen är att kunna hålla öppet regelbundet, säger Ingrid Engarås.

Och med tanke på intresset för dagens träff är den drömmen nog nära att kunna slå in.

Tyvärr är inte vattenkokare och annan modern elektronik gjord för att kunna lagas
Tyvärr är inte vattenkokare och annan modern elektronik gjord för att kunna lagas. Men ibland lyckas det ändå. Foto: Henrik Persson. 
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV