Radar · Miljö

Fars dag – Rebellpappor startas

Manifestation utanför butik i Stockholm.

Idag på fars dag passar klimatrörelsen Extinction rebellion på att starta upp en ny grupp, rebellpapporna. Förebilden är rebellmammor som finns sedan tidigare.

Samuel Jarrick är en av organisatörerna på dagens manifestation vid Gallerian i Stockholms innerstad. Han menar att det inte bara är mammorna som ska kliva fram och ta ansvar och protestera mot klimatförändringarna. Det är även något som pappor brinner för.

– Ja, jag vet ju att alla pappor älskar sina barn över allt annat. Och det blir svårt att vara en ansvarsfull pappa i längden och stå ut med sin föräldraroll och samtidigt se hur hur själva grundförutsättningen för framtiden håller på att förstöras, säger Samuel Jarrick.

Samuel Jarrick
Samuel Jarrick. Foto: Henrik Persson

Att tillbringa fars dag på en manifestation menar Samuel är ett utmärkt sätt att fira på.

– Det här är ett väldigt bra sätt att vara pappa, för våra barns framtid. Rebellmammorna har haft aktioner flera gånger som fått mycket uppmärksamhet och samlat väldigt många nya aktivister till vår fredliga rörelse. Pappornas version av detta är ganska lik mammornas.

Vädret är på topp och strax före manifestationen samlas papporna och repeterar och går igenom vilka regler som gäller. Just denna gången handlar det inte om att bryta mot några regler eller störa på något sätt. Bara att få fram budskapet till de som passerar, politiker och media.

– Det ska bli roligt. Jag var lite borta från aktivismen ett tag och det känns som att den här formen är jättebra. Inte så olydig som ibland annars utan ganska lugnt och fridfullt. Men med ett så starkt och fint budskap så det känns jättebra. Och vi tror att detta är ett sätt att samlas på, i detta fall ett väldigt lugnt och fridfullt sätt för att uttrycka vår djupa oro och vår beredskap att fortsätta kampen fredligt för att politiken ska agera.

Pappor som symboliskt visar hur de menar att politiker agerar
Pappor som symboliskt visar hur de menar att politiker agerar.  Foto:Henrik Persson

Extinction rebellion har flera gånger varit i blåsväder både i media och opinion för sina aktioner som inbegriper civil olydnad som exempelvis att stoppa trafik eller att oinbjudna ta sig in på myndigheter för att protestera. Rörelsen har även mer stillsamma aktioner och dessa blir allt mer populära bland aktivister och en strategi för att rekrytera nya aktiva.

Dagens manifestation för att samla pappor fick ett tjugotal aktiva deltagare. Rebellmammorna samlade ungefär det tiodubbla när de symboliskt satte sig på Drottninggatan för ett tag sedan.

Demonstranter på röda mattan utanför Gallerian i Stockholm
Demonstranter på röda mattan utanför Gallerian i Stockholm. Foto: Henrik Persson
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV