Radar · Miljö

Startskott för FN-möte om bevarande av den biologiska mångfalden 

Enbart i Sverige är hela 2 249 arter klassificerade som hotade, enligt artdatabankens rödlista från 2020.

FN:s förhandlingar om en plan för att stoppa förlusten av världens biologiska mångfald inleds i dag, söndag. Enligt Världsnaturfonden är det utkast till avtal som ligger på bordet dock inte tillräckligt för att hejda artdöden.

Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har antalet arter försvunnit från jordens yta i en sådan takt som nu, en utveckling som fått biologer att tala om ett sjätte massutdöende. Enligt Greenpeace beror det snabba utdöendet bland annat på föroreningar, användande av olika bekämpningsmedel, avskogning, ohållbart jordbruk, destruktiva fiskemetoder och klimatförändringar.

Under FN-mötet som äger rum den 13-29 mars i Genève i Schweiz träffas experter från världens länder för att diskutera hur förlusten av världens biologiska mångfald ska stoppas. Det är första gången sedan innan pandemin som mötet har kunnat hållas fysiskt.

Förhandlingarna i Genève äger rum inom ramen för FN:s konvention om biologisk mångfald. Mötet är det sista tillfället för regeringar att förhandla om det globala ramverket innan det tas upp i Kumming, Kina, senare i år, för att antas vid FN:s COP15 möte om biologisk mångfald. Det kan liknas vid ett sorts Parisavtal för naturen.

Världsnaturfonden anser dock inte att det nuvarande förslaget är tillräckligt ambitiöst.

“Det här räcker inte. Utkastet måste stärkas om det ska matcha ledarnas löften om att vända förlusten av biologiskt mångfald”, säger Lovisa Hagberg, policychef på WWF Sverige.

I en ny rapport pekar WWF ut nio områden i det nuvarande förslaget som måste stärkas för att vända förlusten av biologisk mångfald. Bland annat menar man att de föreslagna åtgärderna för att ta itu med ohållbara produktions- och konsumtionsmönster är otillräckliga.

“Det är dags att vända den nedåtgående trenden. När vi förlorar natur och arter ökar vår sårbarhet för pandemier, klimatförändringar och då hotas vår försörjning. Världens ledare måste nu säga till sina förhandlare att de måste leverera ett vetenskapsbaserat utkast, med ett tydligt mål för naturen”, säger Gustav Lind, generalsekreterare på WWF Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV