Radar · Inrikes

SD förnekar svängning i flyktingfrågan

Ludvig Aspling, Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson.

Sverige är fullt, meddelade Sverigedemokraterna på sin hemsida dagen efter Rysslands invasion av Ukraina. Nu har partiet öppnat famnen för ukrainare. Men det är ingen kursändring i partiets migrationspolitik, enligt talespersonen Ludvig Aspling.

– Vi har inte svängt, vi har alltid sagt att vi ska hjälpa till i närområdet och nu råkar det vara det, säger Aspling, som är SD:s företrädare i migrationsfrågor, till TT.

Partiets verkställande utskott begärde på helgens valkonferens i Nacka ett godkännande i efterhand för att partiet i riksdagen sagt ja till att EU aktiverar det så kallade massflyktsdirektivet.

Det innebär att ukrainska medborgare och personer som varit varaktigt bosatta där kan söka skydd i vilket EU-land som helst. De får uppehållstillstånd och arbetstillstånd i ett år och kan få förlängt med två år.

Barnen ska erbjudas skola.

Två och en halv miljon människor har lämnat Ukraina för i första hand grannländerna Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien bara de två första krigsveckorna. Men fler väntas göra det och fler och fler far vidare till andra EU-länder.

Häromdagen uppgav Migrationsverket att det kommer 4 000 ukrainare per dygn till Sverige. I verkets huvudscenario väntas 76 000 komma före den 1 juli, i ett högstascenario kan de bli 212 000. Det skulle vara 50 000 fler än under flyktingkrisåret 2015.

Var fullt

När SD den 25 februari skrev att ”Sverige idag är fullt” utgick det från, enligt Ludvig Aspling, att partiet hade tolkat EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson som att det kanske inte skulle komma så många till Sverige.
Partiet underströk att Sveriges kapacitet var ansträngd sedan tidigare.

– Då kände vi att vi ska inte ta emot personer om det inte finns behov, men sedan visade det sig att den analysen var förhastad och då sa vi att vi ska dra vårt strå till stacken, säger Ludvig Aspling.

När han argumenterade för partiledningens linje på valkonferensen, om att Sverige ”bör bereda plats åt så många kvinnor och barn som vi har kapacitet för”, skickade han med några varningar.

– Det kommer att sätta våra system på prov, det kommer att sätta stress och press på kommunerna och välfärden. Och det kommer att kosta pengar, sade han.

– Frågan är egentligen inte kapacitet utan hur mycket det kommer kosta. Vi hoppas att det går att ordna fram platser till rimliga priser. Men det kommer att bli svårt, säger Aspling senare till TT angående boendeplatser.

Han betonar att Sverige i ett ansträngt läge ändå måste kunna reglera hur många som kommer.

Skolfrågan för de många barn som väntas komma är också svår, framhåller han.

– Om man tänker lite fritt så är det viktigaste för barnen som kommer nu inte att de påbörjar en resa för att bli svenskar utan att de får fortsätta att vara ukrainare. Om det skulle vara möjligt att hålla liv i det ukrainska skolväsendet här på något sätt kanske det skulle vara ett sätt att underlätta, säger Aspling och betonar att det inte är ett skarpt förslag.

Mer skyddsvärda

I uttalandet som konferensen ställde sig bakom pekas ukrainare ut som ”särskilt skyddsvärda i förhållande till andra migrantgrupper som kommer till Sverige”. Inför ombuden talade Aspling om ukrainare som välutbildade och barn som presterar bättre än jämnåriga i flera andra länder.

SD kräver ökad återvandring och stopp för all annan asylinvandring, även de 5 000 kvotflyktingar som Sverige lovat FN-organet UNHCR att ta emot per år.

Fakta: SD:s valkonferens

Valkonferensen spikade partiets rikslista med 60 namn inför riksdagsvalet i höst. Listan toppas som vanligt av partiledaren Jimmie Åkesson. Några nya namn på den övre delen är EU-parlamentarikern Jessica Stegrud och klimatdebattören Elsa Widding.
Partiets valplattform på drygt 60 sidor antogs. Där listas vilka frågor SD driver i valet.
Två uttalanden kopplade till utvecklingen efter Rysslands invasion av Ukraina antogs.
att partiledningen nu har mandat att säga ja till en svensk ansökan om medlemskap i Nato, om säkerhetsläget kräver det.
att Sverige efter förmåga och kapacitet bör erbjuda hjälp och skydd till ukrainare som flyr kriget men att Sverige också ska kunna kontrollera och reglera mottagandet.

Källa: SD