Radar · Utrikes

Jakten på ryska oligarkernas lyxbåtar 

Lustjakten Amore Vero som tros tillhöra ryska affärsmannen Igor Setjin, på bild, har beslagtagits i La Ciotat vid Medelhavet.

Till följd av Ryssland invasion av Ukraina har rika och inflytelserika ryska oligarker blivit måltavlor för sanktioner. Särskild uppmärksamhet har riktats mot beslag av oligarkernas lyxskepp.

Efter den ryska invasionen av Ukraina har EU, USA och Storbritannien riktat ekonomiska sanktioner mot en rad ryska oligarker och deras familjer. Beslag av tillgångar som bolag, bostäder och annat ägande utanför Ryssland ses som sätt att få landets rikaste män att sätta press på Putin. 

En sådan tillgång som väckt uppmärksamhet är oligarkernas lyxskepp och lustjakter. Flera av dessa farkoster mäter över 100 meter och är utrustade med bland annat helikopterplattor, simbassänger och dansgolv. 
Enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån AP handlar det om åtminstone 56 lyxfartyg, till ett sammanlagt värde av 5,4 miljarder dollar, motsvarande omkring 53 miljarder kronor. 

I sitt tal till nationen tisdagen den 2 mars sa USA:s president Joe Biden att han kommer att ta krafttag mot de ryska oligarkerna.

“Vi kommer att gå samman med våra europeiska allierade och beslagta era lustjakter, era lyxlägenheter och era privatplan”, sa Joe Biden.

I lördags meddelande italienska myndigheter att man beslagtagit lyxfartyget A, som kopplas till den ryske kol- och konstgödselmagnaten Andrej Melnitjenko. Fartyget värderas till 530 miljoner euro, motsvarande över 5 miljarder svenska kronor. Franska myndigheter har tidigare beslagtagit lustjakten Amore Vero, som tros tillhöra affärsmannen Igor Setjin, chef för ryska oljebolaget Rosneft. 

Ett av de mer kända lyxfartygen, Graceful, ligger däremot numera utom räckhåll för EU:s sanktioner. Fartyget, som troligen ägs av Putin personligen, flyttades från tyska Hamburg till ryska Kaliningrad dagen före den ryska invasionen av Ukraina.