Radar · Utrikes

Coronafallen ökar – jättestad stängs ned i Kina

Invånare köar för att undersökas för covid-19 i Changchun i Jilinprovinsen i nordöstra Kina på torsdagen.

Kinesiska Shenzhen stängs efter att 66 nya coronafall har konstaterats i mångmiljonstaden. Nedstängningar införs också på flera andra håll i landet.
Söndagens siffror är de högsta för ett dygn sedan i februari 2020, då coronapandemin var i sin linda.

Kina kämpar mot en stor uppgång i smittspridningen av coronavarianterna omikron och delta, en våg som har fått myndigheterna att införa nya restriktioner. Nästan 3 400 människor har konstaterats smittade på ett dygn enligt söndagens siffror, dubbelt så många som dygnet före.

I Shenzen, där flera av landets största företag har verksamhet, uppmanas invånarna att stanna hemma. Nedstängningen ska gälla i en vecka och samtliga invånare ska testas i tre omgångar masstestning, meddelar lokala myndigheter. Alla företag utom de som säljer mat, bränsle och andra nödvändiga varor ska stänga eller också måste arbetet utföras hemifrån.

Risk för fortsatt ökning

Shenzen ligger bredvid Hongkong, där över 32 000 nya fall rapporterades på söndagen och myndigheterna varnar för att siffrorna kommer att fortsätta öka.

I lördags stängdes skolorna i Shanghai. I staden Jilin omfattas hundratals bostadsområden av nedstängning och stadens borgmästare har fått sparken på grund av smittspridningen, enligt statliga medier.

Även staden Yanji, som har närmare 700 000 invånare och ligger nära gränsen till Nordkorea, har satts i lockdown.

Nolltolerans

Kina har hållit fast vid sin nolltoleranspolicy mot coronaviruset. Den har upprätthållits genom hårda restriktioner och masstestningar när fall av covid-19 har upptäckts.

Jämfört med i december, då staden Xi’an med 13 miljoner invånare stängdes ned i två veckor, har åtgärderna i vissa delar av landet varit mindre hårda och mer riktade den senaste tiden.

Nyligen sade en kinesisk forskare att landet borde rikta in sig på att leva med viruset som många andra länder, men regeringen har varit tydlig med att det fortfarande är möjligt att stora nedstängningar genomförs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV