Radar · Utrikes

Amerikansk journalist dödad i Ukraina

Journalisten uppges ha arbetat för The New York Times.

En amerikansk journalist har dödats i Ukraina, enligt ukrainska myndigheter och medier på plats. Mannen ska ha färdats i en bil när han träffades av beskjutning i Irpin.

Uppgiften om den dödade journalisten bekräftas av sjukvårdare och vittnen.
Ukrainska myndigheter beskyller ryska styrkor för dödsfallet, men exakt vad som har hänt har inte bekräftats. AFP:s reportrar på plats rapporterar att man har hört skottlossning och artillerield i området.

En ukrainsk kirurg säger till AFP att totalt tre personer som färdades i bilen skadades, förutom den döde en annan amerikansk journalist och en ukrainare.

Träffades i beskjutning

Ukrainas polismyndighet skriver på Facebook att journalisten dödades i Irpin i Kievs utkanter när ryska styrkor öppnade eld mot bilen som han färdades i tillsammans med en kollega som skadades.

”De cyniska ockupanterna dödar till och med journalister som arbetar för internationella mediebolag som försöker visa sanningen”, skriver polisen i inlägget.

Ukrainsk polis har även publicerat bilder på den dödade journalisten samt på hans presslegitimation och pass.

Ukrainska parlamentet skriver på Telegram att journalisterna i bilen träffades av artilleribeskjutning, med hänvisning till Kievs polischef.

Den döde journalisten har tidigare arbetat för tidningen New York Times men var inte på plats på tidningens uppdrag, skriver tidningens biträdande redaktionschef Cliff Levy på Twitter. Han bar däremot presslegitimation från New York Times då han dödades.

Levy skriver att tidningen är ”djupt bedrövad” över journalistens död och beskriver honom som en ”begåvad fotograf och filmskapare”.

Första utländska journalisten som dödas

Enligt Reportrar utan gränser (RSF) har två journalister dödats sedan den ryska invasionen men detta är den första utländska journalisten som har dödats i kriget.

– Det är fruktansvärt. Vi har vädjat och kräver att journalister ska fredas och inte beskjutas i krig. Journalister är viktiga för att kunna förmedla en bild som allmänheten behöver för att kunna tillgodogöra oss en bild av det som sker, de övergrepp och saker som händer på marken i Ukraina just nu, säger svenska RSF:s ordförande Erik Halkjaer till TT.

2 000 utländska journalister befinner sig i Ukraina just nu, enligt vad RSF känner till.

– Journalisterna i Ukraina utsätts för oerhörda risker just nu, precis som resten av civilbefolkningen, och hela landet är en riskzon.

– De utländska korrespondenter som flyger dit har också utbildning, utrustning, kompetensen och vet vad de håller på med. Man kan jämföra med de ukrainska journalisterna som tvingas in i en krigsrapportering och saknar skyddshjälmar, västar och säkerhetsutbildning. Det visar på extremerna här, säger Erik Halkjaer.

SR kallar inte hem

Trots att det är väldigt farligt för journalister att befinna sig i Ukraina just nu och att människors liv sätts på spel är det samtidigt viktigt att vara på plats och rapportera, enligt Erik Halkjaer.

– Särskilt när rysk desinformation och propaganda ser ut som den gör så är det viktigt att vi får en saklig och faktagranskande oberoende bild av journalister på plats.

Sveriges Radio är ett av de svenska medierna som har utsända i Ukraina.

”Väldigt tragiskt att ta del av denna nyhet. Vi följer löpande säkerhetsläget för våra utsända men ser inte i nuläget att det som inträffat kommer att påverka den bemanning vi har på plats i Ukraina”, skriver SR:s presschef Claes Bertilson i ett mejl till TT.