Glöd · Debatt

”Avsätt Johansson – och ge afghanska flyktingar uppehållstillstånd”

"Jag hoppades innerligen att Morgan Johansson skulle bli avsatt som minister, men han borde inte bli det ensam.

Tyvärr lever afghanska flyktingar fortfarande i osäkerhet och det är dags att de får uppehållstillstånd. Det är inte deras fel att Sverige haft en inkompetent migrations- och justitieminister. Och Afghanistan är faktiskt farligare att befinna sig i än Ukraina, skriver debattören. 

DEBATT. ”Jag hälsar Dig, vänaste land på vår jord….”.  I förra veckan såg jag politikerdebatten på TV4 och undrar just nu hur deras debatt går ihop med  
nationalsången. För tyvärr kan jag varken se eller höra något samband. Sverige VAR ett av de vänligaste länderna på jorden, men något förändrades.

Jag går tillbaka till 2015 och den så kallade ”flyktingströmmen” som våra politiker kallar den. Vi – ”vänaste land på vår jord” – tog emot cirka 162 000  
flyktingar och av de cirka 34 000 ensamkommande barn. Det var en droppe i havet med tanke på att det i dag finns över 100 miljoner flyktingar i världen och med tanke på att var femte sekund så dör ett barn av hunger.

Men svenska politiker startar mediakrig om 162 000 flyktingar som tas emot av ett så rikt och stort land. Det är skamligt!

Vi minns alla Reinfeldts tal i september 2014, då han sa ”Öppna era hjärtan”, och Löfvens ett år senare i september 2015, när han sa att ”Mitt Europa bygger inga murar, vi hjälps åt.”

Men strax efter, under 2016, börjar Morgan Johansson vända hela migrationspolitiken åt höger och försöker utvisa alla afghaner. Varför just  afghaner blev syndabockar förstår jag fortfarande inte, men något blev ”ruttet i kungariket”.

Det ”vänaste land på vår jord” börjar bli ett helvete på jorden för många afghanska flyktingar. I dag har vi  hundratals – om inte tusentals – svenskar som kan bevittna omänskliga utvisningar av barn och unga till landet som var i krig i 40 år. Men det är inte allt.

I dag, nästan ett år efter att Afghanistan togs över av taliban-terroristerna, försöker Migrationsverket fortfarande att utvisa afghanska flyktingar som flytt just dessa terrorister. Varför?

Kommer ni ihåg de fruktansvärda dagarna när talibanerna tog över Kabul då människor försökte hänga i flygplansvingar för att lämna landet? Desperata människor stod i timmar, i diken fyllda med avloppsvatten, för att komma in på flygplatsen.

Mammor med små barn, gamla, sjuka och i allmänhet personer som Sverige var skyldiga att evakuera! Kommer ni ihåg Ann Lindes uttalande med handen på bröstet om hur Sverige lyckades evakuera så många? Allt var bara en lögn!

Men sedan hände Ukrainakrisen och plötsligt öppnas alla dörrar. Nu finns det plötsligt hur mycket plats som  helst i Sverige. Även migrationsminister Anders Ygeman öppnar för att ta emot över 300 000 från  Ukraina, men det finns inte plats för några tusen afghaner som redan är integrerade i det svenska  samhället. Matematik är kanske inte min starka sida, men jag tycker att den här uträkningen är väldigt svår att förstå.

Kriget i Ukraina engagerar tusentals människor i Sverige och det är ett engagemang vi ska vara stolta över, men det finns andra krig i världen som passerar obemärkt förbi.Flykting ställs nu mot flykting!

Att  ifrågasätta engagemanget för Ukraina bara för att vi inte engagerar oss lika mycket i andra konflikter hjälper ingen, men jag blir mycket upprörd när jag sitter i mitt vardagsrum och genom fönstret ser genom den ukrainska flaggan. För jag har aldrig sett en till exempel en afghansk, syriansk, eritreansk eller bosnisk flagga resas på ett sådant sätt i Sverige.

Ukrainakrisen har fått Ygeman att gå ut och be svenska folket att öppna sina dörrar och ge husrum till ukrainska flyktingar.  Det görs enorma insamlingar till Ukrainska flyktingar som når rekordnivåer. Nu plötsligt finns hur mycket plats som helst i skolor och så vidare men ändå får afghaner avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd.

Fortfarande separerar Migrationsverket afghanska familjer och lämnar små  barn utan sina pappor. Att återvända till Afghanistan är omöjligt. De som återvänder kommer förmodligen inte överleva. Men herrarna Ygeman och Johansson bryr sig inte. Afghanistan är långt borta och det frågan rör personer som inte är helt vita och blonda.

Jag kan i alla fall i dag stolt säga att jag motsatte mig denna politik och Migrationsverkets manipulation av  offentliga biträden. Och det kom jag inte lindrigt undan med. Nu har jag fått nog av Migrationsverket och den sjuka migrationspolitiken som Morgan Johansson och hans vänner byggt upp i Sverige.

Riksrevisionen har flera gånger granskat Migrationsverkets förordnade av offentliga biträden. Det senaste fyndet är katastrofalt, men ingen överraskning för mig. Redan 2016 kontaktade jag tidigare GD Anders Danielsson angående förordnandet av ett offentligt biträde när Expressen publicerade artikeln HA-juristen gör miljonnedskärningar på flyktingar.  Men stället för att göra en utredning av saken blev jag redan då svartlistat som ”obekväm”.

På Migrationsverket kan man se en lista över hur mycket en del advokatbyråer tjänade på flyktingar år 2015. Här är de som tjänade mest: 
1. Kiruna Advokatbyrå AB  – 5 415 292 kronor 
2. Advokatfirman Åberg & Salmi i Stockholm AB  – 5 256 912 kronor 
3. Advokatbyrån Kaiding KB  – 4 951 025 kronor  
4. Stockholms Asylbyrå  – 3 827 062 kronor  
5. AE Nyströms Juristfirma – 3 451 449 kronor 
6. Advokatfirman Ahlstedt HB – 3 426 460 kronor  
7. Adacta Advokatbyrå AB  – 2 877 725 kronor 
8. Igne Advokatbyrå AB – 2 737 824 kronor  
9. Advokatfirman Åhlén & Lyreskog AB  – 2 699 641 kronor 
10. Advokatfirma Kennedy & Eriksson – 2 498 014 kronor

Om Migrationsverket gjorde förordnande av offentliga biträde på rätt sätt, det finns ingen chans att någon skulle kunna tjäna så mycket som offentligt biträde i migrationsärende, hävdar jag på heder och samvete.

Hur är det möjligt att vissa jurister och advokater fick så många fall och andra inga? Det borde Migrationsverket svara på.

Migrationsverket slår sig själv för bröstet och pratar om rättsosäkerheten och hur de vill att flyktingar bara ska ha de bästa offentliga biträdena, men 2018 avslöjades att Migrationsverket utsett en högerextrem jurist till ombud för flyktingar. 

Migrationsverket ursäktades sig med att de inte kan kolla upp varje offentligt biträde men att Jessica Ohlsons alla klienter fick avslag var inte rättsosäkert enigt dem.

Vad har hänt med alla de afghanska flyktingar som hon har företrätt? Det får vi aldrig veta.

Jag hoppades innerligen att Morgan Johansson skulle bli avsatt som minister, men han borde inte bli det ensam. Det är dags att hans kompisar följer med honom.

Tyvärr lever afghanska flyktingar fortfarande i osäkerhet och det är dags att de får uppehållstillstånd. Det är inte deras fel att Sverige haft en inkompetent migrations- och justitieminister. Och Afghanistan är faktiskt farligare att befinna sig i än Ukraina.

”Hälsar jag Dig, vänaste land på jord…”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV