Radar · Fred

USA:s tidigare FN-ambassadör erkänner inblandning i statskupper

John Bolton, tidigare amerikansk FN-ambassadör och säkerhetsrådgivare åt Trump, erkänner delaktighet i kuppförsök på ”andra platser”.

John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare till USA:s förre president Donald Trump och tidigare amerikansk FN-ambassadör, har hjälpt till att planera statskupper i andra länder. Det erkänner han själv i en intervju med CNN.

Det var under tisdagen som John Bolton, USA:s FN-ambassadör mellan 2005 och 2006 och tidigare säkerhetsrådgivare åt Trump, gjorde det uppmärksammade uttalandet i en CNN-intervju, som egentligen handlade om attacken på Kapitolium och den efterföljande kongressutfrågningen.

I samband med att Bolton argumenterade för att stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 inte var en attack mot demokratin – och att Donald Trump inte var tillräckligt kompetent för att genomföra en ”noggrant planerad statskupp” – erkände han att han själv ”hjälpt till” att planera statskupper utomlands.

”Som någon som hjälpt med att planera statskupper, inte här men du vet, på andra platser, det kräver mycket arbete”, sa Bolton till CNN.

Inga detaljer – men nämnde Venezuela

När CNN-ankaret Jake Tapper frågade Bolton vilka försök han syftade på gav han inte ett tydligt svar.

”Jag tänker inte gå in på detaljerna,” sa Bolton leende och nämnde Venezuela när Tapper frågade honom om han syftade på ”framgångsrika kupper”.

”Tja, jag skrev om Venezuela i boken och det visade sig inte vara framgångsrikt. Inte för att vi hade så mycket att göra med det, men jag såg vad som krävdes för en opposition att försöka störta en olagligt vald president och de misslyckades”, sa John Bolton.

Stödde oppositionsledarens uppmaning

Som nationell säkerhetsrådgivare 2019 stödde Bolton öppet Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidos uppmaning till militären att stödja hans misslyckade påstådda försök att avsätta den socialistiske presidenten Nicolas Maduro. USA har också anklagats för att – trots underrättelser – medvetet ha hållit inne uppgifter om kuppförsöket mot den tidigare presidenten Hugo Chavez 2002.

Bolton är bland annat känd för sitt stöd till Irakkriget och har förespråkat amerikanska ingripanden i Iran och Nordkorea, enligt TT.

När CNN-ankaret under konversationen sa att han känner att det finns saker som Bolton inte berättar, fick han följande svar:

”Jag är säker på att det finns”.

USA har kritiserats hårt under flera decennier, inte minst av utrikespolitiska experter, för att lägga sig i andra länders inre angelägenheter för egna intressen, bland annat genom stöd till kuppförsök och andra rörelser. Som exempel på militärkupper och kuppförsök som USA har anklagats för inblandning i kan nämnas kuppen i Iran 1953, i Guatemala 1954, Chile 1973 samt Turkiet 1980.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV