Radar · Utrikes

Putinkritiker pratade om Butja – utreds

Ilja Jasjin, kommunpolitiker i Moskva, i rätten den 29 juni, då han dömdes till 15 dagars fängelse för att inte ha lytt polisen.

Ryska myndigheter har startat en brottsutredning mot oppositionspolitikern Ilja Jasjin, kommunpolitiker i Moskva, efter att han på sin Youtube-kanal pratat om morden på civila i ukrainska Butja, rapporterar ryska nyhetsbyråer.

Ilja Jasjin är en av de sista oppositionella som ännu finns kvar i landet och har fördömt Rysslands invasion av Ukraina.

”En utredare ringde. De genomför en husrannsakan av hans hem,” skriver hans advokat Vadim Prochorov på sociala medier.

Till ryska nyhetsbyråer uppges Prochorov ha sagt att 39-årige Jasjin i början av april pratade om massmorden i Butja på Youtube och att det är anledningen till brottsutredningen. Ryska styrkor misstänks för krigsbrott i Butja och massmorden upptäcktes när ryska styrkor lämnade samhället strax norr om Kiev i månadsskiftet mars-april.

I slutet av juni dömdes Jasjin till 15 dagars fängelse för att inte ha lytt polisen och han skulle ha släppts fri under onsdagen. I domstolen i juni sade dock Jasjin att han väntade sig att det bara var början och att fler anklagelser mot honom skulle komma.

Sedan tidigare sitter hans vän, oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza, fängslad i väntan på rättegång. Även han anklagas för att ha spridit falsk information om den ryska armén, enligt Prochorov som också företräder honom.

Jasjin har varit en av de främsta oppositionsledarna i Ryssland sedan massprotesterna mot president Vladimir Putin 2011–2012. Han är allierad med fängslade Alexej Navalnyj och var nära Putinkritikern och tidigare vice premiärministern Boris Nemtsov, som mördades i Moskva 2015.