Radar · Miljö

Torka blottlägger spansk spökstad: ”Sorgligt”

Aceredo hamnade under vatten i samband med ett dammbygge för 30 år sedan.

Den lilla byn har legat under vatten i tre årtionden. Men nu har den svåra torkan i Spanien fått de spöklika ruinerna av Aceredo att träda fram ur djupet – vilket lockar många turister till platsen.

Det är en by som tycks frusen i tid och rum som har trätt fram på den spansk-portugisiska gränsen – sedan torkan nästan tömt en damm på sitt innehåll. 1993 översvämmades galiciska Aceredo för att skapa vattenreservoaren Alto Lindoso.

Många besökare vill ta sig en titt på spökstaden som trätt fram ur den nästan torrlagda dammen
Många besökare vill ta sig en titt på spökstaden som trätt fram ur den nästan torrlagda dammen. Foto :Emilio Morenatti/AP/TT

Nu kliver nyfikna besökare omkring på ömsom lerig, ömsom sprucken mark och beskådar halvt raserade byggnader, bilvrak, tomma ölflaskor och en dricksfontän med vatten fortfarande droppande från ett rostigt rör.

Jag tror att det här är vad som väntar kommande år på grund av torkan och allt det där, med klimatförändringarna.

– Det är som att titta på en film, säger den 65-årige pensionären Maximino Pérez Romero till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag känner mig sorgsen. Jag tror att det här är vad som väntar kommande år på grund av torkan och allt det där, med klimatförändringarna.

Gamla ölflaskor utanför en butik i Aceredo
Gamla ölflaskor utanför en butik i Aceredo. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Spanien och Portugal har drabbats av en ovanligt nederbördsfattig vinter och torkan beskrivs som extraordinär på grund av intensiteten och omfattningen av den.

Även om vissa områden på Iberiska halvön historiskt har upplevt perioder av torka menar forskare att klimatförändringarna har förvärrat problemen.

Förra årets tre sista månader registrerade Spanien bara 35 procent av den genomsnittliga nederbörd som fallit under samma period 1981–2010. Sedan dess har det nästan inte kommit något regn.

Det brukade vara vingårdar och apelsinträd överallt här.

I år har såväl spanska som portugisiska bönder – som odlar produkter som säljs i hela Europa – uttryckt oro för att skördarna kommer att förstöras.

Att Aceredos tak kikar upp ur dammen är en vanlig syn under somrarna och särskilt torra år har delar av byn kunnat beskådas. Men aldrig tidigare har byns skelett vuxit fram i sin helhet mitt under den vanligtvis blöta vintern.

José Luis Penín besöker Aceredo med sin bror
José Luis Penín besöker Aceredo med sin bror. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

72-årige José Luis Penín, som tidigare bodde i byn, brukade besöka den lokala baren i Aceredo efter en dags fiske med sina vänner.

– Det brukade vara vingårdar och apelsinträd överallt här. Allt var grönt. Det var vackert, säger han till nyhetsbyrån AP.

– Titta så det ser ut här nu. Det är så sorgligt, fortsätter han och pekar på den spruckna gula botten av reservoaren.