Radar · Utrikes

Svenskar uppmanas lämna Ukraina

Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Utrikesdepartementet avråder nu från alla resor till Ukraina och uppmanar svenskar som befinner sig i landet för att lämna snarast möjligt. Enligt UD beror uppmaningen på ”förändringar i säkerhetsläget”.

Tidigare har UD avrått från icke nödvändiga resor till Krim, Donetsk och Luhansk. Nu skärper man alltså uppmaningen och uppmanar även svenskar att lämna Ukraina. Det är den starkaste nivån av avrådan och ges bara när det finns ”överhängande fara på grund av stridigheter eller andra allvarliga hot i landet”.

Enligt ett pressmeddelande från UD följer man utvecklingen i Ukraina noga och har även nära kontakt med övriga länder i EU och Norden.

Hundratals svenskar i Ukraina

UD understryker också att ett kraftigt försämrat säkerhetsläge kan komma att begränsa ambassadens möjligheter att ge konsulärt stöd. Därför uppmanar man var och en att själv arrangera sin utresa med de alternativ som står till buds. Man ber även svenskar som lämnar eller redan har lämnat Ukraina att stryka sig från ”svensklistan”.

Svenskar som deltar i internationella insatser uppmanas ta kontakt med sina arbetsgivare för närmare anvisningar.

Den svenska ambassaden uppskattar att det just nu är mellan 200 och 300 svenskar som befinner sig i Ukraina. De uppmanas att ”iaktta stor försiktighet och följa händelseutvecklingen via lokal och internationell media, att löpande ta del av ambassadens reseinformation via appen UD Resklar eller Sweden Abroad samt att anmäla sig på ambassadens svensklista/lista över svenskar i landet.”