Radar · Djurrätt

Nej till djurrättsförslag i Schweiz

Folkomröstningen i Basel blev ett bakslag för dem som ville se grundläggande rättigheter till liv samt fysisk och mental integritet för icke-mänskliga primater.

Praktiskt taget all reklam för tobak kommer att förbjudas i det tidigare cigarettliberala Schweiz. Däremot röstades flera djurrättsförslag ner. Det står klart efter söndagens folkomröstningar i landet.

Schweizarna gick under söndagen till valurnorna för att rösta om ett förbud mot nästan all reklam för tobaksprodukter – och förbudssidan vann.

För att få igenom förändringen krävdes att en majoritet av rösterna samt att en majoritet av landets kantoner röstade för förbudet. Och så blev det – 57 procent av rösterna och 16 av totalt 26 kantoner röstade för ett förbud, skriver tidningen Blick.

Den mesta tobaksreklamen har tidigare varit laglig på nationell nivå, förutom på tv, radio eller i annonser som specifikt riktar sig till minderåriga.

Nej till djurförsöksförbud

En annan kontroversiell fråga som det röstades om under söndagen var ett generellt förbud mot experiment på allt levande, såväl människor som djur. Men precis som väntat fanns inte något folkligt stöd för förslaget, som röstades ned.

Alla politiska partier, parlamentet och regeringen motsatte sig förslaget och varnade för att det går för långt och skulle få ödesdigra konsekvenser för medicinsk forskning.
Schweiz har sedan 1985 avvisat tre liknande initiativ med stor marginal för nej-sidan.

I en annan omröstning med djurtema röstade invånarna i kantonen Basel-Stadt mot ett förslag om att ge icke-mänskliga primater några av de grundläggande rättigheter som de mänskliga kusinerna har.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV