Radar · Inrikes

Klimatalliansen bildar politiskt parti

Anders Wijkman, en av de tongivande företrädarna för Klimatalliansen.

Nu står det klart att Klimatalliansen blir en politisk kraft att räkna med i valet i september. Under lördagen fattade ett medlemsmöte med över 150 deltagare beslutet att man ska bilda ett politiskt parti och ställa upp i riksdagsvalet.

– Över 150 människor var med på det digitala medlemsmötet. Beslutet att bilda ett politiskt parti och registrera in partibeteckning fattades med två tredjedels majoritet, berättar en av Klimatalliansens tongivande företrädare, Anders Wijkman, som i många år varit aktiv i miljödebatten.

Klimatalliansen uppger sig vara en grupp ”oroade men beslutsamma människor” som ställt 15 konkreta krav på samhällets politiska ledning. I oktober förra året gav man sig in i den miljöpolitiska debatten på allvar när man i en debattartikel i Dagens Nyheter  tillkännagav att dagens politik och ekonomi inte klarar klimatomställningen i tid.

Vid flera öppna möten, bland annat i Stockholm i november 2021 tillkännagav en annan av Klimatalliansens färgstarka företrädare, Gudrun Schyman, att ett första mål var att samla människor kring de 15 omställningskraven, bilda opinion och skapa tryck på politikerna.

Beredda att ta makten

– Om inte det räcker, får medlemmarna sedan besluta om man ska ge sig in i valrörelsen, sade hon då. För att sätta press, utmana makten. Och då måste man ju också vara beredd på att ta makten.

Under lördagen fattades alltså beslutet att verkligen bilda ett politiskt parti med stor majoritet. Anders Wijkman tror inte att det kommer att bli svårt att få fram människor som är villiga att ställa upp som kandidater i valet.

– Nej, det tror jag inte. Klimatalliansen har fått nästan 1 000 medlemmar på bara några månader och bland dem finns säkert en del som kan tänka sig att bli politiska företrädare.

Om en av dem kommer att heta Gudrun Schyman är ännu oklart. Hon beskriver sig själv som en ”politisk räv” och har sedan många år tillbaka företrätt Feministiskt initiativ i hemkommunen Simrishamn.

Partistyrelsen i Feministiskt initiativ utreder just nu om Gudrun Schyman, som varit med och grundat partiet och även varit dess partiledare, ska uteslutas ur partiet på grund av sitt engagemang i Klimatalliansen. Men ute i landet har hon ett starkt stöd och bland annat har Feministiskt initiativ i Göteborg gått ut med ett uttalande där man går emot partistyrelsen och vill att hon stannar kvar i partiet, något som både Syre och Fempers tidigare rapporterat om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV