Radar · Morgonkollen

Ukraina: Kärnkraftsäkerheten måste omprövas

Kärnkraftverket i Zaporizjzja.

Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko säger att världen måste tänka om vad gäller säkerheten vid kärnkraftverk.

På tisdagen inleds en givarkonferens i Paris. Under den ska pengar samlas in för återuppbyggandet av Ukrainas raserade infrastruktur.

Halusjtjenko medverkar vid konferensen och väntas vädja om stöd för att hjälpa landet och dess invånare genom de kallare månaderna.

Halusjtjenko sade på måndagen att kriget i Ukraina har tvingat världen att omvärdera hur man ser på säkerheten vid kärnkraftverk efter det att Ryssland tog kontroll över kärnkraftverket Zaporizjzja.

Trots att västmakterna och FN:s atomenergiorgan IAEA har slagit larm vad gäller säkerheten vid anläggningen – som har sex kärnreaktorer – har samtal som syftar till att demilitarisera området avstannat.

– Ingen väntade sig att man skulle kunna ta ett kärnkraftverk. Den här situationen tvingar oss absolut att ompröva vad vi ska göra ur säkerhetssynpunkt, säger Halusjtjenko.

Sedan Zaporizjzja intogs har ryska styrkor fortsatt att beskjuta kraftledningar som förbinder anläggningen med Ukrainas energinät, säger Halusjtjenko.

Sedan oktober har Ryssland bytt taktik och genomför flyganfall mot Ukrainas energinätverk. Konferensen i Frankrike ska fokusera på hur Ukrainas allierade i väst kan ge omedelbart stöd för att landets civila infrastruktur ska fungerande under pågående bombningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV