Radar

Här fixar man kulturen på egen hand

Grannarna lånar ut mark till festivalen som äger rum ute på landsbygden.

Om inte kulturen kommer till oss, så får vi fixa hit kulturen! Ungefär så resonerar Håkan och Susanne Bygdö, som dragit igång en egen musikfestival och startat en ny kulturförening i norra Skåne.

Tillgången till kultur är ojämlik, enligt kulturminister Jeanette Gustafsson. Därför har nu regeringen gett Mats Svegfors i uppdrag att utreda den existerande kultursamverkansmodellen. Bland annat vill man att tillgången till kultur ska breddas och bli mer jämnt fördelad mellan stad och landsbygd och mellan olika befolkningsgrupper.

Att tillgången till kultur är mindre på landsbygden kan paret Bygdö intyga. De bor i Äskeberga, mitt ute på den nordostskånska landsbygden med Hässleholm som centralort några mil därifrån och närmaste by Hästveda fem kilometer bort.

– Därför bestämde vi oss för att göra något åt saken själva.

Efter flera sommarfester med livemusik i den egna trädgården för vänner och familj föddes tanken på en egen musikfestival.

– Det är något jag drömt om länge, säger Susanne. Till slut bestämde vi oss för att göra ett försök.

Susanne och Håkan Bygdö gjorde verklighet av drömmen om en egen musikfestival
Susanne och Håkan Bygdö gjorde verklighet av drömmen om en egen musikfestival. Foto: Jeanette Thelander

Den allra första Äskebergafestivalen ägde rum 2014, efter flera månaders planering. Två år senare startade man Äskeberga kulurförening, för att underlätta kontakter med kommunen och andra organisationer.

– Vi vill bjuda människor i Hästveda med omnejd på en riktigt bra live-upplevelse, säger Håkan. Dessutom vill vi erbjuda inte minst lokala musiker speltillfällen med en bra scen, proffsig ljudanläggning och härlig publik.

Banden som spelar på festivalen är ömsom sammansatta av yrkesmusiker, ömsom musiker som har sitt band som hobby. Genomgående håller de hög kvalitet, och det märks att trakterna är Peps Perssons gamla tassemarker.

Banden som spelar är i huvudsak från närområdet
Banden som spelar är i huvudsak från närområdet. Här är det The Local Eedjits som har intagit scenen. Foto: Jeanette Thelander

– Det vi märkte efter ett tag var också att det fanns väldigt många duktiga, unga musiker, säger Håkan. Därför har vi delat upp festivalen i två delar. Den tidiga delen kör vi en ung, öppen scen och har gratis inträde. Den senare delen av festivalen kör vi mer etablerade band.

Festivalen äger rum under en dag och det är mycket kringarbete som krävs. Området lånas ut av Bygdös grannar, som ställer mark och en loge till förfogande. Logen byggs om till scen och på området ska det röjas gräs, fixas med grillplatser, toalettvagn ska ordnas och mycket annat praktiskt.

Det krävs mycket arbete för att arrangera en festival, men enligt Susanne Bygdö är det  värt besväret
Det krävs mycket arbete för att arrangera en festival, men enligt Susanne Bygdö är det  värt besväret. Foto: Jeanette Thelander

– Det är mycket jobb, men det är värt det, säger Susanne. Det är verkligen kul!

I den närliggande byn Hästveda finns en restaurang där kulturföreningen sedan några år tillbaka arrangerar konserter under höst, vinter och vår. Under pandemin låg verksamheten nere, men har nu kommit igång igen.

– Man ska inte behöva ta sig in till Hässleholm eller någon annan större ort för att få uppleva bra musik live, slår Susanne fast. Och här ute på landet är vi vana vid att ta saken i egna händer. Gör vi inte det, så händer det ingenting här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV