Radar · Djurrätt

Larm om slakteri – höns bryter vingar och ben

De senaste två åren har veterinärer slagit larm 22 gånger till länsstyrelsen om brister i djurskyddet på Håkantorp slakteri i Vara.

Det larmas om allvarliga brister i djurskyddet på Sveriges största slakteri för värphöns, Håkantorp slakteri i Vara. På slakteriet slaktas tre miljoner värphöns per år. 

De senaste två åren har veterinärer slagit larm 22 gånger om djur som far illa, visar en granskning som P4 Skaraborg har gjort. I rapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelsen framgår det att höns bryter ben och vingar samt dör av syrebrist i samband med transporterna. 

I flera fall har företaget tvingats vidta åtgärder. Men generellt har hanteringen av hönsen har inte blivit bättre, säger Marcus Bald, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen, till P4. 

Ranata Ciplic, personal -och försäljningschef vid Håkantorp slakteri, berättar att personalen nu utbildas i att hantera djuren mer varsamt och att skadorna har minskat – men att de inte kan garantera att inga djur alls skadas. 

– När vi hanterar så många djur, tre miljoner, att få noll skadade fåglar per år det blir omöjligt, säger han. 

Vid ett annat tillfälle tvingades slakten stoppas akut efter att hönsen inte blivit tillräckligt bedövade före avblodning. Utanför stod en lastbil med tusentals höns som till sist fick gasas ihjäl på transporten. Händelsen utreds nu av Livsmedelsverket. 

– Elbadet fixades och nu ska det fungera till hundra procent, säger Ranata Ciplic till P4 Skaraborg. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV