Radar · Politik

”Konstruktiva samtal” hos Ulf Kristersson

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer talar med journalister på måndagen.

Moderatledaren Ulf Kristersson träffade partiledarkollegorna i SD, KD och L under måndagen.
– Det är samtal som förts i en väldigt konstruktiv anda, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M).

Mötena skedde på Moderaternas kansli i Gamla stan i Stockholm. På väg in meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att en lunch stod på programmet. Efteråt lät han maten tysta munnen.

Även Liberalernas Johan Pehrson och Kristdemokraternas Ebba Busch avlade besök hos den tilltänkte regeringsbildaren.

SD, M, KD och L får 175 mandat i riksdagen om valnattens resultat står sig. S, C, V och MP samlar 174. Tidigast på onsdag väntas det definitiva resultatet.

– Skulle det stå sig är det naturligt att Moderaterna tar på sig uppgiften att forma ett regeringsunderlag som kan leverera den förändring som vi har ställt i utsikt, säger Gunnar Strömmer till medier utanför M-kansliet.

– Mot den bakgrunden har Ulf Kristersson i dag träffat de tre andra partiledarna för de partier som gått till val på regeringsskifte.

Måndagens övningar ska dock inte ses som att regelrätta förhandlingar om regeringsmakten är inledda. Partierna har ännu inte börjat förhandla sakfrågor, enligt Gunnar Strömmer:

– Ulf Kristersson har träffat sina partiledarkollegor för att prata igenom formerna för hur den här typen av diskussioner ska föras framöver. Vad det får för utfall när det gäller sakpolitik och annat, det får framtiden utvisa.

Hålla över tid

– Det är samtal som förts i en väldigt konstruktiv anda, och med respekt för att när det väl finns ett valresultat, och om det skulle falla ut på det sättet att det finns en majoritet för ett skifte, är det också en process som måste få ta tid. Det handlar om att hitta former som kan ge stabilitet i ett för Sverige kritiskt läge under en hel mandatperiod och förstås ett program som kan leverera nödvändiga reformer, inte minst vad gäller brottsligheten, energikrisen och hushållsekonomin, säger Gunnar Strömmer.

TT: SD vill ha ett avtal. Hur nära ett sådant är ni?

– Man kan väl ändå säga att om man ska samarbeta med varandra och hitta en stabilitet i det över en längre tid, måste man hitta något sätt att gemensamt manifestera vad man är överens om vad som som ska åstadkommas under mandatperioden. Men de närmare formerna för det är naturligtvis en sådan sak som ska diskuteras för den händelse det faller ut så på onsdag att det finns en majoritet för ett skifte, svarar han.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill bilda en regering med andra borgerliga partier och sedan samarbeta på ett respektfullt sätt med Sverigedemokraterna i riksdagen.