Radar · Politik

”Konstruktiva samtal” hos Ulf Kristersson

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer talar med journalister på måndagen.

Moderatledaren Ulf Kristersson träffade partiledarkollegorna i SD, KD och L under måndagen.
– Det är samtal som förts i en väldigt konstruktiv anda, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M).

Mötena skedde på Moderaternas kansli i Gamla stan i Stockholm. På väg in meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att en lunch stod på programmet. Efteråt lät han maten tysta munnen.

Även Liberalernas Johan Pehrson och Kristdemokraternas Ebba Busch avlade besök hos den tilltänkte regeringsbildaren.

SD, M, KD och L får 175 mandat i riksdagen om valnattens resultat står sig. S, C, V och MP samlar 174. Tidigast på onsdag väntas det definitiva resultatet.

– Skulle det stå sig är det naturligt att Moderaterna tar på sig uppgiften att forma ett regeringsunderlag som kan leverera den förändring som vi har ställt i utsikt, säger Gunnar Strömmer till medier utanför M-kansliet.

– Mot den bakgrunden har Ulf Kristersson i dag träffat de tre andra partiledarna för de partier som gått till val på regeringsskifte.

Måndagens övningar ska dock inte ses som att regelrätta förhandlingar om regeringsmakten är inledda. Partierna har ännu inte börjat förhandla sakfrågor, enligt Gunnar Strömmer:

– Ulf Kristersson har träffat sina partiledarkollegor för att prata igenom formerna för hur den här typen av diskussioner ska föras framöver. Vad det får för utfall när det gäller sakpolitik och annat, det får framtiden utvisa.

Hålla över tid

– Det är samtal som förts i en väldigt konstruktiv anda, och med respekt för att när det väl finns ett valresultat, och om det skulle falla ut på det sättet att det finns en majoritet för ett skifte, är det också en process som måste få ta tid. Det handlar om att hitta former som kan ge stabilitet i ett för Sverige kritiskt läge under en hel mandatperiod och förstås ett program som kan leverera nödvändiga reformer, inte minst vad gäller brottsligheten, energikrisen och hushållsekonomin, säger Gunnar Strömmer.

TT: SD vill ha ett avtal. Hur nära ett sådant är ni?

– Man kan väl ändå säga att om man ska samarbeta med varandra och hitta en stabilitet i det över en längre tid, måste man hitta något sätt att gemensamt manifestera vad man är överens om vad som som ska åstadkommas under mandatperioden. Men de närmare formerna för det är naturligtvis en sådan sak som ska diskuteras för den händelse det faller ut så på onsdag att det finns en majoritet för ett skifte, svarar han.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill bilda en regering med andra borgerliga partier och sedan samarbeta på ett respektfullt sätt med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Glöd · Ledare

Regeringens kognitiva dissonans är farlig

Under helgen hade Sverigedemokraterna sina landsdagar. Jimmie Åkesson höll under lördagen ett minst sagt obehagligt tal. Han skräder verkligen inte orden. Det är tydligt att han känner sig självsäker när han säger att moskéer ska rivas, medborgarskap återkallas, föreningsfriheten ska begränsas – och att ”Socialdemokraterna är […] en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige”. Talet är ett stort steg mot ökad polarisering och ett stort steg från demokratiska värderingar. 

Det Åkesson och hans vänner bedriver är en förskjutningspolitik. Med stor sannolikhet är det inte rivna moskéer som är det yttersta målet – åtminstone inte just nu. Vad man istället vill uppnå är en fortsättning på den gradvisa förskjutning mot ett allt mer människofientligt samhälle som pågått under de år Sverigedemokraternas makt växt. Genom att säga något som låter extremt i dag får de det som är hälften så extremt att låta normalt. I morgon är extremen vardag. Det faktum att Kristersson och de övriga partiledarna i regeringen väljer att blunda för det leder till att Sverigedemokraternas vision om ett homogent, strömlinjeformat och auktoritärt samhälle får allt större förankring i verkligheten.

Jakten på makten i den svenska politiken blir alltmer absurd. Vi har en grundlagsskyddad religionsfrihet i Sverige. Att Åkesson nu kan stå och ifrågasätta den utan skarpa reaktioner från regeringspartierna säger något om hur långt hans och hans ”Sverigevänner” kommit i sitt förskjutningsprojekt. Mänskliga rättigheter ifrågasätts utan omskrivningar, allt i trygghetens och säkerhetens namn. Men det är inte den så kallade ”Sverigefientliga” politiken som orsakat dagens samhälleliga läge – det är den människofientliga. Just den som Åkesson och kompani själva står för. 

Regeringens  kognitiva dissonans, alltså det tillstånd i hjärnan som uppstår när man har flera sinsemellan motstridiga idéer samtidigt, är farlig, eftersom den möjliggör ”Sverigevännernas” normalisering av rasistiska och antidemokratiska värderingar. Det är naturligtvis bra att Kristersson och övriga partiledare i regeringen sagt ifrån mot Åkessons tal – för det har de gjort. Men när de samtidigt samarbetar med ett parti som alltmer öppet står för antidemokratiska och människofientliga ideal blir deras kritik värd noll och intet. Hur ska de ha det? Ska vi skydda grundlagsskyddade fri-och rättigheter eller inte? Det går inte att både skydda dem och montera ner dem samtidigt.

Om regeringspartierna menar allvar i sin kritik mot Åkesson och att de vill skydda religionsfriheten och mänskliga rättigheter bör de bryta Tidöavtalet omedelbart. Om det inte var uppenbart för dem tidigare vilket parti de hade att göra med så är det verkligen det nu. Makt till varje pris leder det svenska samhället i en farlig riktning, där grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter på allvar riskerar att försvinna.

Vintersol.

Oförmågan till nyanserade samtal i den offentliga debatten just nu.

Zoom

SD raderar miljöåtgärder och skriver in statslöshet i principprogrammet

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson vid partiets landsdagar på Västerås kongress.

Sverigedemokraterna föreslår ändringar i sitt principprogram på partiets landsdagar. Partistyrelsen vill radera biståndsmål och ta bort skrivningar om stöd för förnybar energi och incitament för ”miljöbefrämjande åtgärder”. Samtidigt vill partiet ha in en skrivelse om att kunna ompröva ”naturaliserade” svenskars medborgarskap.

Sverigedemokraterna håller sin partikongress under helgen. Under dagarna fastslår partiet en ny styrelse, där den stora förändringen är att peta den tidigare partisekreteraren Björn Söder från sina uppdrag.

Under landsdagarna ligger även ett förslag från partistyrelsen att förändra i Sverigedemokraternas viktigaste dokument, principprogrammet. Det är i det som partiets ideologiska grund fastställs. I principprogrammet framgår bland annat hur partiet ser på den svenska befolkningen.

Sedan tidigare står det inskrivet att ”Sverigedemokraterna skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet i den svenska nationen”, men anser samtidigt att ”alla medborgare oavsett nationstillhörighet ska vara lika inför lagen och ha samma rättigheter och skyldigheter”.

Vill kunna riva upp medborgarskap

Nu vill partiet fylla på texten för att kunna dra tillbaka svenska medborgares rättigheter:

”Naturaliserade medborgare som sviker sina medborgerliga plikter och allvarligt skadar samhället bör dock kunna få sitt medborgarskap omprövat.”

I partiprogrammet framgår inte vad Sverigedemokraterna anser utgöra ”naturaliserade medborgare”. I en intervju med Göteborgs-Posten förklarar partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson att han är beredd att göra människor statslösa, något som skulle bryta mot en rad internationella konventioner.

Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson, under Sverigedemokraternas landsdagar på Västerås kongress
Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson, under Sverigedemokraternas landsdagar på Västerås kongress. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nedmonterad miljöpolitik

Inför riksdagsvalet rekryterade Sverigedemokraterna Elsa Widding, som i konspirationistiska miljöer länge varit en profil som förnekar faran med global uppvärmning. Elsa Widding skulle profilera Sverigedemokraternas motstånd mot vindkraft, iver för kärnkraft och negligerande av den internationella klimatforskningen.

Widding lämnade senare Sverigedemokraterna och är idag politisk vilde i riksdagen. Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen har drivit samma linje som Widding.

Han går emot forskningen som visar på ödesdigra konsekvenser vid en global uppvärmning på över 2 grader och beskriver klimatdebatten som ”alarmistisk”.

Kinnunen är också en ivrig motståndare till vindkraft. I Sverigedemokraternas principprogram har det funnits en ambition att ställa om svensk energipolitik med förnybart.

”Energieffektivisering ska prioriteras och satsningar på förnybara kraftkällor ska stödjas”, slog Sverigedemokraterna fast i sitt principprogram.

Partiet skulle också verka för att ”genom incitament i form av beskattning, subventioner och lagstiftning skapa förutsättningar för miljöbefrämjande åtgärder”.

Dessa skrivelser ändras nu. Skrivelsen om att ”satsningar på förnybara kraftkällor ska stödjas” försvinner. Även målet att skapa incitament för ”miljöbefrämjande åtgärder” försvinner och ersätts med:

”Det är angeläget att värna det kommunala självbestämmandet och det är de lokala politikerna – och i förlängningen kommunernas invånare – som är bäst lämpade att fatta beslut i fråga om vindkraftsetableringar.”

Luckrar upp målet för internationellt bistånd

Andra ändringar i principprogrammet rör partiets minimimål för internationellt bistånd.

Sverigedemokraterna har motiverat det etiska i sin politik om att stoppa flyktinginvandring till Sverige med att det är effektivare att hjälpa människor på plats eller i närområdet.

Samtidigt har partiet i alla sina budgetförslag dragit ned på Sveriges bistånd. I principprogrammet har det dock stått:

”Det svenska biståndet ska vara riktat till de allra mest nödlidande länderna och bör inte understiga den av FN rekommenderade nivån.”

Nu vill partiet göra sig av med ambitionen om att ge ett bistånd i linje med FN:s rekommenderade nivå och stryker den formuleringen ur principprogrammet.

SD:s starke man i Göteborg Jörgen Fogelklou vill kontrollera bidragstagares bankkort och spärra köp på vad han anser är onödig konsumtion
SD:s starke man i Göteborg Jörgen Fogelklou vill kontrollera bidragstagares bankkort och spärra köp på vad han anser är onödig konsumtion. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

SD-politiker vill spärra bidragstagares bankkort

Under dagarna behandlas också frågor som partiet ska driva under mandatperioden.

En rad motioner har lagts av SD-politiker. Bland annat vill Sverigedemokraternas starke man i Göteborg, Jörgen Fogelklou, införa ett ”reglerat bankkort för bidragstagare”.

I motionen framgår inte vilken typ av bidrag som Fogelklou vill kontrollera. Men visionen i motionen är att:

“Bankkortet ska användas som ett betalningsmedel för att köpa mat, kläder, hygienprodukter och andra nödvändigheter. Kortet ska inte tillåta uttag av kontanter eller användas för att köpa alkohol, tobak, spel eller andra icke-nödvändiga varor och tjänster. Ett bankkort ska heller inte möjliggöra att pengar kan föras ut ur landet.”

Även antalet transaktioner som får göras på bankkortet föreslås att begränsas.

Sverigedemokraternas partistyrelse vill dock avslå motionen och ser ”uppenbara risker med att koppla sociala trygghetssystem till vad staten anser vara lämplig konsumtion” i syfte att minska missbruk av bidrag. I nästa steg skulle gränsen kunna flyttas fram ytterligare till att staten börjar bestämma vad som anses vara lämplig mat att konsumera”.

Stoppa pizzabakning på asylboendena

Ett annat förslag som partiet ska behandla under sina landsdagar rör standarden för människor på asylboenden.

Jonathan Othén, regionråd i Uppsala, vill sänka matkostnaderna för asylsökande. Han menar de har en mycket ”hög levnadsstandard”:

”Det serveras godis, läsk, chips och annat. Det finns möjligheter att baka pizza och bullar och det serveras fyra varma måltider om dagen med stor variation och utbud”, skriver Othén.

Partistyrelsen skriver att de verkar för att ”hålla nere kostnaderna generellt”, men bedömer att maten inte är den stora kostnaden för asylmottagningar utan beräknar att den kostnaden ligger på runt sju kronor per person och dygn.

Kvinnoförbundet: ”Ingen sjukpenning efter skönhetsoperationer”

Sverigedemokraternas kvinnoförbund driver frågan om att personer som genomgått ”rena skönhetsoperationer” ska förlora rätten till sjukpenning.

Partistyrelsen föreslår att motionen avslås då den skulle kunna ”strida mot Tidö-avtalet”.

I andra motioner drivs krav som att det ska skrivas in regeringsformen, alltså i grundlagen, att Sverige är ett kristet land. Detta för att skydda mot ”de krafter som genom politiska reformer vill islamisera Sverige”.

Partistyrelsen stöder inte motionen utan menar att det är svårt att skriva in kristendomen i regeringsformen bland annat med hänvisning till religionsfrihet. Samtidigt konstaterar partistyrelsen att Sverige är ett ”urgammalt kristet, västerländskt rike” och menar att ”synsätt mellan den kristna världen och övriga världen är ofta oväntat stor, något som blivit synnerligen uppenbart i och med de senaste årens massinvandring från muslimska länder”.

Läs mer:

SD: ”Ingen katastrof med 2,5 graders uppvärmning”

SD-topp rasar över polisskydd för Reinfeldt efter terrorattack

Flera av Söders prideutspel kvar – trots statsministerns påståenden