Radar · Politik

C har tappat landsbygden – ”fiasko”

Partiledaren Annie Lööf under valnatten.

Centerpartiet har tappat landsbygden. Helena Lundgren, centerpartist i Vindeln, kallar resultatet ett fiasko.
– Jag vaknar upp nu till ett parti som är något helt annat än vad jag försökt att få det till att vara.

– Är Centerpartiet ett liberalt storstadsparti som gärna jobbar på vänstersidan i svensk politik? Då är det inte längre ett parti för oss som vill jobba med landsbygdsfrågor, säger Helena Lundgren till TT.

Hon är besviken över valresultatet och att partiet tappar stort i flera starka Centerfästen runt om i landet. I de 55 kommuner som av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) klassas som landsbygdskommuner gick C inte framåt i en enda, rapporterar SR Ekot. I stället är SD stora vinnare på landsbygden.

Mest tappar C i Åre, med nästan 10 procentenheter, Krokom med nästan 8, och Vilhelmina med drygt 7, i valet till riksdagen enligt preliminära siffror.

Totalt har C förlorat nästan var fjärde väljare.

Missat glesbygdsfrågor

Att C skulle minska var väntat, anser Helena Lundgren, men inte att tappet skulle bli så ”mastodontstort”. Det har funnits en oförmåga hos Centerledningen att se den verklighet och de samhällsutmaningar som glesbygdsväljarna möter, anser hon.

– Man har inte fokuserat på sakfrågor som traditionellt ligger Centerpartiet nära – service på landsbygden, drivmedelspriserna, att kunna utveckla attraktiva bygder för inflyttning, byaskolornas överlevnad, småföretagarnas villkor, jordbruket, den svenska livsmedelsproduktionen.

– Utan i varenda möjlig sändning har man pratat om SD, och hotet mot demokratin, och risken att vi ska förvandlas till Ungern eller Polen eller nåt annat land som har en helt annan historia och bakgrund och helt andra förutsättningar än vad vårt starka land Sverige har, säger hon.

MP avskräcker

Att partiledaren Annie Lööf i augusti öppnade för att ingå i en S-ledd regering är ytterligare en anledning till C:s ras, tror hon.

– Det var tydligt att en röst på Centerpartiet var en röst på det röda blocket. Där ingår Miljöpartiet och då har många av våra väljare valt det blå blocket. Många vill inte se Miljöpartiet i fyra år till i regeringsställning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV