Radar · Morgonkollen

Iran: Allt hårdare nedslag mot kurdiska demonstranter

Allt hårdare nedslag mot kurdiska demonstranterBilderna som kommer ut från Irans protester är få.

Människorättsorganisationer uttrycker allt större oro över den iranska regimens nedslag i staden Sanandaj i nordvästra Iran. Samtidigt växer protesterna inom landets oljeindustri till fler städer.

Sanandaj, administrativ huvudort för provinsen Kurdistan, har den senaste tiden blivit navet i de landsomfattande protester som nu är inne på sin fjärde vecka. Mahsa Zhina Amini, den 22-åriga kvinna vars död i moralpolisens förvar utgjorde gnistan som tände protestelden, kom ursprungligen från provinsen Kurdistan.

Enligt den Oslobaserade organisationen Hengaw anlände ett iranskt krigsflygplan till Sanandajs flygplats natten till tisdagen, samtidigt som busslaster med specialstyrkor uppges vara på väg mot staden.

Skjuter in i hus

I ett uttalande uttrycker Amnesty International oro över nedslagen mot demonstrerande människor i Sanandaj och över ”rapporter om säkerhetsstyrkor som urskillningslöst använder skjutvapen och tårgas, även in i människors hem”.

Enligt obekräftade uppgifter från Hengaw ska en 17-årig pojke ha dödats i protesterna i söndags. Regimens begränsningar av internetåtkomsten gör att invånarna har svårt att skicka videor och andra bevis på regimens grymheter ut ur Iran.

”Iranska myndigheter fortsätter att störa internet och mobila nätverk för att dölja sina brott”, skriver Amnesty i sitt uttalande.

Arkivbild från 2019 som visar oljeraffinaderierna i Asalouyeh vid Persiska viken, där arbetare nu uppges strejka
Arkivbild från 2019 som visar oljeraffinaderierna i Asalouyeh vid Persiska viken, där arbetare nu uppges strejka. Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Oljearbetare strejkar

Under måndagen spreds protesterna till Irans oljeindustri. Videoklipp visar hur strejkande arbetare bränner bildäck och blockerar vägar vid ett raffinaderi i Asalouyeh i kustprovinsen Bushehr.

På tisdagen rapporteras om en liknande strejk vid en oljeanläggning i staden Abadan i provinsen Khuzestan. Strejker i oljeindustrin, en av de viktigaste sektorerna i den iranska ekonomin, bedöms ha spelat en stor roll under revolutionen 1979.

Även på skolor och universitet fortsätter unga iranier outtröttligt att protestera.

Storbritannien uppgav på måndagen att man belagt medlemmar ur Irans moralpolis och säkerhetstjänst med nya sanktioner. Iran svarade med att kalla upp britternas ambassadör i Teheran för att diskutera de ”godtyckliga och ogrundade” sanktionerna.

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen att skaka Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Mahsa Zhina Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV