Radar · Politik

Framåtblickande om jämställd familjepolitik

Nya utmaningar vad gäller kvinnors arbetsvillkor, psykisk ohälsa och ökad ekonomisk ojämlikhet var frågor som diskuterades under det seminarium som arrangerades av s-kvinnor under fredagen.

När det familjepolitiska programmet Familjen i framtiden lanserades för 50 år sedan banades väg för en storskalig förskolereform och generös föräldraförsäkring. Nu behövs nya reformer för att möta dagens samhällsproblem, menar de politiska och fackliga företrädare som deltog i det seminarium som anordnades av S-kvinnor under fredagen. 

Det banbrytande programmet Familjen i framtiden sjösattes 1972 och kretsade kring frågorna om kvinnors rätt till arbete, en fullt utbyggd barnomsorg och sex timmars arbetsdag. Enligt Maj-Lis Lööw, ordförande för S-kvinnor 1981-9990, är samma frågeställningar som gällde då fortsatt aktuella idag.

– Det vill säga, i grunden handlar det om att skapa förutsättningar för både män och kvinnor att delta i förvärvslivet och samtidigt kunna ha barn och en meningsfull fritid.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson menar att mycket har hänt under de 50 år som gått vad gäller kvinnors villkor på arbetsmarknaden och ekonomiska frihet, men att mycket återstår att göra.

– Förr hade det varit en omöjlighet att tänka sig en kvinna på posten som ordförande för LO eller TCO. Men sett till arbetsmarknaden är det lite som förändrats. Inkomstklyftor kvarstår, kvinnor deltidsarbetar i högre utsträckning än män och barnomsorgen är inte utbyggd för att täcka obekväma arbetstider. 

Bland de önskemål som fördes fram av paneldeltagarna gällande framtida familjepolitiska reformer diskuterades vikten av att trygga rätten till tillsvidareanställning och heltidsanställning. Marika Lindgren Åsbrink, chefsutredare för Socialdemokraterna, påpekade också att barn till arbetslösa föräldrar i dagsläget missgynnas.

– Det här är ett problem som stärker segregationen eftersom det i hög utsträckning är barn till utrikesfödda som inte får barnomsorg på heltid. Det är extra viktigt för dessa barn att via fritids och förskola komma i kontakt med det svenska språket och få bra förutsättningar för en lyckad skolgång.

Även behovet av modiga politiker för att genomföra progressiva reformer betonades.

– Det är inte alltid en valvinnare att driva familjepolitik. Men det behövs insikt hos både manliga och kvinnliga politiker att jämställdhet är ett gemensamt projekt, säger Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor. 

– Vi är i ett läge där kvinnor inte bara får sämre ekonomisk situation utan också sämre hälsa, det är nämligen priset av att inte få ihop livet.