Radar · Inrikes

Visbykrogar bjuder ukrainska flyktingar på mat

Mattias Nordberg, Crêperie och Logi, och Lia Boysen, Vår Fru, erbjuder alla gäster med ukrainskt pass att äta gratis.

Krögare i Visby har gått samman och erbjuder alla med ukrainskt pass att äta utan kostnad under våren. “Jag är övertygad om att fler kommer att haka på”, säger Mattias Nordberg på restaurangen Crêperie och Logi.

Tillsammans med goda vännerna Per Broman och Lia Boysen, som driver restaurangen Vår Fru, har Mattias Nordberg startat ett upprop bland krögare i Visby. De kommer under våren bjuda ukrainska flyktingar på Gotland på mat.

“Alla har gått och funderat på det som händer i Ukraina och vad man kan göra. Då kände vi att det här är något som vi kan bidra med”, berättar Mattias Nordberg.

För att nå ut med initiativet har en ukrainsk flagga ritats på krogarnas dörrar och information om erbjudandet översatts till ukrainska på sociala medier.

“Vi kände att vi ville göra mer för underlätta för de som flyr. Hittills har det inte kommit någon till restaurangen, men det är ju först nu som människor börjar anlända till Sverige och Gotland. Många behöver nog en period för att landa lite”, säger Per Broman på restaurangen Vår Fru.

Initiativet har mötts av positiva reaktioner inom restaurangbranschen och Visbykrögarna hoppas att fler restaurangägare kommer att ansluta sig.