Radar · Utrikes

Oro kring gripande av amerikansk basketstjärna i Ryssland

Brittney Griner dominerade under korgen i OS finalen i damernas basket.

Brittney Griner, tvåfaldig olympisk mästare, har gripits på Sjeremetjevo-flygplatsen i Moskva och anklagas för narkotikasmuggling. USA:s utrikesminister Anthony Blinken har uttryckt sitt stöd till Griner, vars gripande vissa befarar kan vara politiskt motiverat. Samtidigt riktas kritik mot kvinnliga elitidrottares ekonomiska villkor i USA.

Den amerikanska basketspelare som gripits i samband med en säkerhetskontroll på flygplatsen utanför Moskva har identifierats som Phoenix Mercury-centern Brittney Griner. Enligt den ryska tullmyndigheten upptäckte flygplatspersonalen kapslar med hascholja i dennes bagage. På sajten Telegram skriver myndigheten att Griner hålls i förvar och misstänks för narkotikasmuggling, vilket kan leda till fängelsestraff i upp till 10 år. 

I ett uttalande under ett besök i Moldavien uttryckte den amerikanske utrikesministern Anthony Blinken sitt stöd till Griner. 

”USA står redo att bistå med all form av hjälp som är möjlig när amerikaner är fängslade någonstans i världen”, sade Blinken enligt Reuters.

I USA höjs samtidigt röster som menar att gripandet kan vara politiskt motiverat. Enligt den amerikanska kongressledamoten Joaquin Castro följer gripandet ett mönster där Ryssland på felaktiga grunder håller kvar och fängslar amerikanska medborgare. 

“Amerikanska medborgare får inte behandlas som politiska schackpjäser”, skriver ledamoten på Twitter. 

Det finns även farhågor kring huruvida det faktum att Griner är öppet homosexuell skulle kunna vara ett bidragande faktor till hennes gripande, i ett land där hbtq-personers rättigheter är på tillbakagång.

Händelsen har utlöst en debatt kring kvinnliga elitidrottares ekonomiska villkor i USA. I den amerikanska ligan WNBA finns ett maxtak för spelarlöner på 228,000 dollar per säsong. I jämförelse tjänar den bäst betalda manliga basketspelaren i USA, Stephen Curry, runt 45 miljoner dollar per säsong. I den ryska ligan är lönerna för damspelare oftast betydligt högre och många väljer därför, likt Griner, att spela för ryska klubblag när WNBA-säsongen har uppehåll.