Radar · Inrikes

Lugnt vid Paludans möten – flera ville dämpa ilskan

Högerextremisten Rasmus Paludan sökte tillstånd för sammankomst i mer invandrartäta områden i såväl Borås som i Trollhättan, men fick tillstånd av Polisen på andra, mer centrala platser, här i stadsparken i Borås.

Det var relativt lugnt när Rasmus Paludan höll sammankomster och eldade upp koraner på tre platser i Västsverige under torsdagen. I Borås greps en person som kastade sten, medan tio personer blev omhändertagna. Tre av dem simmade över en å för att komma åt Paludan.

Flera hundra personer kom för att höra, eller protestera mot, högerextremisten Rasmus Paludans valmöte i Borås på eftermiddagen.

Polisen hade gett Paludan tillstånd för ett möte i Borås stadspark, som ligger vid ån Viskan i stadens centrum. Själva parken var till stor del avspärrad. Åhörarna fick lyssna från andra sidan av den cirka 20 meter breda ån.

Avspärrat område

Vid ett tillfälle simmade tre personer över ån till parken. De omhändertogs genast av polisen, för att de tagit sig in på avspärrat område, uppger polisregion Väst.

Många åhörare var upprörda och skrek skällsord mot Rasmus Paludan, eller skanderade ”Allah akbar”. Varje gång Paludan tog fram en koran och tände eld på den kom en våg av protester.
Men flera personer försökte också dämpa ilskan.

– Jag försökte lugna ner stämningen, först och främst så att inte barn skulle skada sig, säger Ahmed, som arbetat som fritidsledare.

Gång på gång uppmanade han vänligt ungdomar och andra att backa från nedersta delen av en bred stentrappa ned mot Viskan, mitt emot Paludans manifestation.

Förberett i veckor

Många poliser fanns på plats.

– Vi har jobbat extremt mycket i flera veckor med förebyggande arbete, i många olika samverkanskanaler, säger Nadim Ghazale, som var en av poliserna vid Paludans möte.
Han nämner näringsidkare, kommunen, och föreningar.

– Goda förebilder, vuxna människor med stor påverkan på unga som har svårt att hantera sina känslor, de har spelat en väldigt stor roll, säger Ghazale.

En person omhändertogs vid Rasmus Paludans möte i Frölunda i Göteborg på förmiddagen.

Ledigt för att lugna

På kvällen höll Rasmus Paludan ett möte vid Göta älv i centrala Trollhättan, på en plats som polisen anvisat.

Både imamer och lokala eldsjälar hade uppmanat till lugn.

– Jag känner folk som har tagit ledigt från sina jobb för att vara hemma med sina barn, så att barnen inte ska gå dit, säger Trollhättebon Jamal Salih till TT.

Salih har i flera dagar engagerat sig för att informera och uppmana till lugn bland de boende i stadsdelen Kronogården, där Rasmus Paludan helst ville hålla sitt möte.

Paludan avslutade sitt möte vid 19.30-tiden.