Radar · Utrikes

Kvinnor och män förbjuds äta ihop offentligt

Kvinnor i Afghanistans huvudstad Kabul tidigare i maj.

Talibanstyret i Afghanistan har infört ytterligare inskränkningar för kvinnor. I staden Herat i västra delen av landet förbjuder myndigheterna män och kvinnor att äta tillsammans offentligt.

Förbudet, som även gäller för gifta par, är det senaste på kort tid som skärper reglerna för kvinnor.

Förra veckan utfärdade talibanstyret ett dekret om att alla kvinnor måste bära heltäckande slöja i offentliga miljöer. Enligt dekretet bör kvinnor som inte har viktiga ärenden utomhus stanna hemma.

I slutet av mars bröt talibanerna även ett löfte om skolgång för alla genom att skicka hem alla tonårsflickorna igen. Nu tillåts bara flickor upp till sjätte klass gå i skolan.

I Herat, som tidigare ansågs vara en med afghanska mått liberal stad, har myndigheterna även bland annat slutat utfärda körkort till kvinnor, och män och kvinnor får inte längre besöka parker på samma dagar.

– Vi har sagt till kvinnor att de kan gå dit på torsdagar, fredagar och lördagar. De andra dagarna är förbehållna män att koppla av och motionera, säger Riazullah Seerat i det lokala talibanstyret.

De nya påbuden innebär att talibanerna nu har samma hårda restriktioner för kvinnor som man hade under styret mellan 1996 och 2001.