Radar · Politik

Kreml hotar med ”militärtekniska” motåtgärder 

Kremls talesperson Dmitrij Peskov tittar på medan president Vladimir Putin talar via länk under en pressträff.

Ryssland ser ett finländskt Natomedlemskap som ett hot, meddelar Kreml. Landet kommer att vidta ”militärtekniska” motåtgärder om Finland ansluter sig till försvarsalliansen, enligt talespersonen Dmitrij Peskov. 

Ryssland har upprepade gånger varnat Sverige och Finland för konsekvenser om de två länderna skulle ansluta sig till försvarsalliansen. Några timmar efter att Finland meddelat att landet utan dröjsmål måste ansöka om ett medlemskap i Nato kom Rysslands reaktion. 

Kreml säger att en finländsk anslutning till Nato ”definitivt” skulle utgöra ett hot mot Ryssland. 

”Utvidgningen av Nato och alliansens närmande till våra gränser gör inte världen och vår kontinent mer stabil och säker”, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov på en presskonferens, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax. 

Ryska utrikesdepartementet skriver att ett finländskt Natomedlemskap kommer att orsaka ”allvarlig skada” i de två ländernas relation. 

”Ryssland måste vidta militärtekniska och andra motåtgärder för att mildra de hot mot landets nationella säkerhet som uppstår i det här sammanhanget”, skriver departementet i ett uttalande. 

Vad för åtgärder Ryssland skulle kunna ta mot grannlandet ger Peskov inga svar på men säger att saken nu ska analyseras. 

– Allt kommer att bero på hur den ytterligare utvidgningsprocessen (av Nato) går, hur mycket den militära infrastrukturen kommer att växa mot våra gränser, säger Peskov. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett tal i Finlands riksdag
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett tal i Finlands riksdag. Foto: Emmi Korhonen/AP/TT

Stoltenberg: "Varmt välkomna"

Det var under onsdagsmorgonen som president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin kom med det väntade beskedet. 

”När Finland bestämmer sig för att ansöka kommer de att önskas varmt välkomna i Nato och ansökningsprocessen kommer att ske raskt och smidigt”, säger Natochefen Jens Stoltenberg i ett uttalande. 

Finland är en av försvarsalliansens närmaste allierade och en viktig bidragsgivare till den europeisk-atlantiska säkerheten, enligt Stoltenberg. 

”Jag är enig med president Niinistö och statsminister Marin om att ett Natomedlemskap både kommer att stärka Nato och Finlands säkerhet. Ett finländskt medlemskap visar att Natos dörr står öppen och att Finland bestämmer över sin egen framtid”, fortsätter Stoltenberg. 

Stöds av Zelenskyj

Niinistö har i ett telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj berättat om Natoplanerna och fått hans ”fulla stöd”, skriver Niinistö på Twitter

Och Finland välkomnas även in i försvarsalliansen av land efter land i Nato. 

”Starkt besked från Finlands president och statsminister. Danmark kommer givetvis att hjärtligt välkomna Finland i Nato”, skriver statsminister Mette Frederiksen i ett uttalande publicerat på Twitter

”Danmark kommer att göra allt för en snabb ansökningsprocess efter den formella ansökan.” 

Norges statsminister Jonas Gahr Støre kallar beskedet ”historiskt” och att det stärker den nordiska säkerheten och Nato. Han säger att Norge för en nära diskussion med Island och Danmark om att eventuellt stödja Finlands säkerhet innan landet formellt gått med i Nato. 

– Det är vi öppna för. Vi kommer att återkomma till det när en formell ansökan föreligger, säger han till NTB. 

Även Baltikum

Liknande tongångar om Finlands beslut hörs från Baltikum. 

”Finland bestämde sig för att gå med i alliansen. Nato kommer att bli starkare. Balter kommer att bli säkrare”, skriver Litauens utrikesminister Gabrelius Landbergis på Twitter. 

”Historia skrivs av våra norra grannar”, skriver Estlands statsminister Kaja Kallas i sin tur och fortsätter: 

”Ni kan räkna med vårt fulla stöd. Vi stödjer en snabb anslutningsprocess”, fortsätter hon.