Radar · Utrikes

USA: Försiktigt förslag till vapenbegränsning

En demonstration i Washington DC med krav på striktare vapenlagar i USA.

En grupp på 20 senatorer från båda partier har presenterat ett ramverk för skärpta skjutvapenlagar i USA. President Joe Biden välkomnar det blygsamma förslaget som ett ”viktigt steg”.

Tio senatorer från Demokraterna och tio från Republikanerna har på söndagen tillkännagivit ett förslag på hur en begränsning av vapeninnehavet ska kunna formuleras.

”Uppenbarligen gör det inte allt jag tycker behövs, men det är ett viktigt steg i rätt riktning, och skulle vara den mest betydande vapensäkerhetslagstiftningen som passerar kongressen på årtionden”, säger Joe Biden i ett uttalande.

Huvudförslaget i utkastet är krav på tuffare bakgrundskontroller på personer som är under 21 år vid köp av skjutvapen.

Överenskommelsen föreslår också att delstaterna ska kunna stifta lagar som gör det möjligt att tillfälligt beslagta vapen från potentiellt våldsamma personer. Med finns även ett stöd till ökad säkerhet i skolorna och åtgärder mot psykisk ohälsa.

Att förslaget över huvud taget presenteras ska ses mot bakgrund av förra månadens masskjutningar, bland annat på en skola i Uvalde, där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl samt i en matbutik i Buffalo, där tio svarta människor dödades.

Biden säger, med tanke på att både demokrater och republikaner står bakom förslaget, att det nu inte finns ”några ursäkter” för att dra ut på ett godkännande i både senaten och representanthuset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV