Radar · Migration

Spanien ger barn fött på flyktingbåt medborgarskap

En flicka född på en flyktingbåt, som senare kom i land i Spanien, har beviljats medborgarskap i Spanien - trots att regeringen motsatt sig det.

En domstol i Spanien har beslutat sig för att ge ett barn fött av en kamerunsk mamma spanskt medborgarskap. I domstolens beslut står det bland annat att det är med barnets bästa i åtanke, eftersom hen annars riskerar statslöshet. Domen kan komma att bli prejudicerande, skriver InfoMigrants.

Enligt domstolen skulle flickan, som föddes på en flyktingbåt 2018, kunna riskera att bli statslös om hon inte beviljades spanskt medlemsskap. Hennes mamma – som kommer från Kamerun – kontaktade efter födseln och ankomsten i Spanien sitt hemlands ambassad för att få ett pass till sin dotter. Ambassaden sa dock att de inte kunde göra det, utan hänvisade istället henne till de marockanska myndigheterna – vilket var landet hon hade flytt via.

Flickan som idag är fyra år gammal, Anna, har aldrig bott någon annanstans än i Spanien. Vanligtvis räcker det dock inte att vara född i eller nära Spanien för att beviljas medborgarskap. Fallet är därför unikt. Domstolen menade att om flickan lämnades statslös skulle det ”försätta henne i en ojämlik situation jämfört med andra barn” och att det skulle ha varit att neka henne grundläggande rättigheter, som exempelvis skolgång, rapporterar InfoMigrants.

Annas fall kan komma att bli prejudicerande. Under 2021 kom det 1000 barn till Spanien som befann sig i en liknande situation – att de fötts längs med flyktvägen och därför inte har något medborgarskap från sin mammas eller pappas hemland. Enligt Sarah Morris, korrespondent för franska France24, kan andra barn i Spanien nu försöka erhålla medborgarskap av samma skäl som fyraåriga Anna beviljades det på. Både organisationer i Spanien och FN:s flyktingorgan UNHCR ser mycket positivt på detta.

Domen var den andra där en domstol beviljade flickan Anna medborgarskap. Spaniens regering hade utmanat den tidigare domen, varpå denna rättegång åter slog fast samma sak: hon har rätt till spanskt medborgarskap.

2018 kom det 141 500 flyktingar till Europa via Medelhavet, enligt UNHCR. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV