Energi

Magisk sommarmat i morötternas tid

Passa på att kalasa på morötter medan de är som allra godast.

Morötterna är som allra godast just nu. Dessutom är de vackra, nyttiga, billiga och kan användas på tusen sätt. Till en vacker morotssallad eller goda morotspaket att grilla, till exempel.

Det är något visst med att köpa morötter på knippe. Eller ännu hellre plocka dem direkt ur jorden. Sommarens späda morötter som knappt behöver skrapas är rena motsatsen till de bastanta exemplar vi köper kilovis om vintern.

Mjälla i smaken med en finstämd sötma är de som gjorda för att ackompanjeras av sommarens bästa – fetaost, chili, citron och drivor med färska örter. Eller också bara koka dem som hastigast och njuta med en rejäl smörklick och en nypa flingsalt. Det är livet på en pinne, det.

Som bonus medföljer ett helt gäng nyttiga egenskaper. Morötter innehåller betakaroten som omvandlas till A-vitamin, vilket är livsviktigt för vår syn, fertilitet och immunförsvar. Morötter har också ett högt innehåll av fibrer som är rena guldet för matsmältningen.

De lär dessutom vara ännu nyttigare om man skrapar dem i stället för att skala, och så här års är det nästan en synd att skala de små raringarna. Den gröna lilla toppen innehåller dessutom extra mycket antioxidanter, så den kan vara väl värd att tugga i sig.

Nu när matpriserna rusar upp till smått orimliga höjder är det ett idealiskt läge att införliva mer morötter i maten. Lägg dem på grillen, mixa dem till mos, rosta dem i ugnen, riv ner dem i en kaka. Morötter är både billiga och betydligt mer mångsidiga än man kan ana. De tillför såväl saftighet som fibrer, konsistens och en behaglig sötma.

Har du barn i huset gör du dig själv en tjänst genom att drilla dem tidigt i att lära sig gilla morötter. Perfekt snacks att sticka åt småfolk (och storfolk) när kinkigheten går överstyr. Och så oändligt mycket nyttigare än godis och chips.

Ska du bara laga en enda morotsrätt i sommar rekommenderar jag å det varmaste min magiska morotssallad här intill. Den är så god att man rodnar. I lätt orange.

Sommarens godaste sallad med rostade morötter, apelsin och pistasch
Sommarens godaste sallad med rostade morötter, apelsin och pistasch. Foto: Janerik Henriksson/TT

Morotssallad med apelsin och pistasch

4 portioner, 1 timme

Min favorit. Snåla inte med spiskumminen, den är halva hemligheten.

• 2 knippen morötter, gärna späda

• 2 tsk hel spiskummin, alternativt 1 msk malen

• 1 hel vitlök, skuren på tvären

• färsk timjan

• olivolja

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• 2 apelsiner

• 1 msk vitvinsvinäger

• 1 msk socker

• 1 dl vegansk crème fraiche

• 1/2 msk citronsaft

• 1 liten rödlök, finskuren

• valfria örter, till exempel dragon, mynta och/eller bladpersilja

• pistaschnötter, grovhackade.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrapa morötterna och dela dem på längden om de är grova.

2. Rosta spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta. Stöt i mortel.

3. Blanda morötter, vitlök, timjankvistar och olivolja i en bunke. Tillsätt 1/2 tsk spiskummin, salt och peppar och blanda väl. Rosta i ugnen cirka 45 minuter.

4. Filea apelsinerna, men se till att spara all saft. Blanda apelsinsaften (kläm ur det som är kvar av apelsinerna också) med vinäger, socker och en rejäl skvätt olivolja. Häll apelsindressingen över morötterna när de fortfarande är lite varma.

5. Blanda crème fraiche med resten av spiskumminen, citronsaft och salt. Mosa några av de rostade vitlöksklyftorna och blanda i. Smaka av.

6. Varva morötter, apelsinklyftor, rödlök och örter på ett fat. Strö över lite flingsalt och ringla över crème fraiche-dressingen. Strö över pistaschnötterna och garnera.

Fixa ett foliepaket med morotsgott på grillen
Fixa ett foliepaket med morotsgott på grillen. Lika fiffigt som gott. Foto: Janerik Henriksson

Morotspaket på grillen

4 portioner, 30 minuter

Sommarens hit! Örterna går att variera, men dragon och morot är en klockren kombo.

• 1 knippa morötter, gärna späda

• 1 citron, i klyftor

• 4 stjälkar dragon

• 150 g vegansk fetaost

• mjölkfritt margarin

• olivolja

• 1 nypa chiliflakes

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• 1 dl vitt vin

Gör så här:

1. Ansa och skrapa morötterna. Dela dem om de är grova. Koka i lättsaltat vatten i 3–5 minuter beroende på tjocklek.

2. Lägg morötterna på ena halvan av ett stort dubbelt ark aluminiumfolie. Lägg på citronklyftor och dragonstjälkar. Bryt över fetaost. Klicka på lite margarin, ringla över olivolja, strö på chili, salta och peppra.

3. Vik folien på mitten och vik sedan paketet in sidorna ordentligt så att det blir som en påse, se till att skarvarna är riktigt täta (vik dem helst tre gånger). Häll på vinet och förslut öppningen på samma sätt.

4. Lägg paketet på grillen, eller i ugnen i 250 grader, i cirka 30 minuter beroende på hur tjocka morötterna är. Öppna försiktigt!

Lättjan är smakens fiende

Vi människor är ju ett bekvämt släkte. Och latare tycks vi bli. Numera går det knappt att uppbringa en limpa i butiken som inte är färdigskivad. För det är ju så himla jobbigt att skära en skiva bröd. Kan bara inte förstå hur folk har orkat lägga energi på det i alla tider …

Samma sak med hela kryddor. Det är inte så lätt att hitta dem i affärerna längre. Men malda kryddor finns det en uppsjö av. Trots att de tappar smaken efter en kvart. Jämför smaken på gammal malen svartpeppar och nymalen från kvarn. Det är som natt och dag.

Likaså om du i stället rostar hela kryddor i stekpannan och stöter dem i mortel (inte så jättejobbigt det heller, faktiskt) – de smakar tiotusenfalt mer. Plus att de kan skänka lite skönt crunch till din anrättning som tillför ytterligare en dimension.

I stället samlar vi ofta på oss burkar med smaklösa färdigmalda varianter i flera år och så blir de ännu mer smaklösa. För att vi inte orkar.

Hur gnällspikig jag än må låta är jag verkligen för genvägar och latmanslösningar. (Heja pizzakit och femminuterssill!) Men ibland gör vi bara det dumt för oss själva utan att det finns någon större anledning. Vi äter tydligen hellre torrt färdigskivat bröd än plockar upp kniven ur lådan, och föredrar tre år för gammal malen spiskummin framför att behöva mortla.

Trams, sa Lidbom. I det här fallet är jag benägen att hålla med.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV