Radar · Utrikes

BBC: Brittiska styrkor sköt ihjäl obeväpnade afghaner

Brittiska specialsoldater dödade många afghanska män under omständigheter som väckt stora frågetecken.

Brittiska specialsoldater sköt ihjäl många afghanska män under märkliga omständigheter, enligt en granskning av BBC. Många var oväpnade, vapen planterades som förevändningar och ledningen gick inte vidare med farhågor som väcktes.

BBC:s granskande program ”Panorama” har i en flera år lång granskning funnit att soldater i de brittiska specialstyrkorna SAS rutinmässigt och ”kallblodigt” sköt ihjäl obeväpnade män under nattliga räder under det långa kriget i Afghanistan.

Ett SAS-förband sköt ihjäl 54 personer under ett sex månader långt uppdrag i den afghanska provinsen Helmand 2010-11. Verksamhetsrapporter som skrevs efteråt visade att det höga antalet dödade väckte stor förvåning inom det militära, inte minst eftersom det inte rapporterades några skador bland de brittiska soldaterna.

"Gick inte ihop"

– För många människor dödades under nattliga räder och förklaringarna gick inte ihop. Att någon grips ska inte sluta med att den dör, säger en högt uppsatt militär vid SAS högkvarter till ”Panorama”.

Flera personer som tjänstgjorde sida vid sida med specialsoldaterna vittnar om hur de sköt ihjäl oväpnade personer. De vittnar också om att de hade med automatvapen som placerades vid de döda, för att det skulle se ut som att de hade utgjort ett hot. SAS-förbanden sägs också ha tävlat sinsemellan i hur många människor de kunde döda.

Programmet har tittat på rättshandlingar, läckta mejl och undersökt flera platser där ihjälskjutningarna ägde rum. I ett fall sköts en stor grupp män till döds i ett hus på landsbygden. Skotthålen som är kvar i väggarna sitter väldigt lågt, vilket bedöms bero på att personerna som sköts stod lutade eller på knä.

I flera rapporter från räderna beskrivs det hur gripna män plötsligt fått tag på granater och försökt kasta dem mot soldaterna, varpå de skjutits.

”Lyckligtvis detonerade den inte… Det här är åttonde gången det här händer. Du skulle inte ens kunna hitta på det”, skriver en militär vid SAS-högkvarteret till en annan i ett mejl som BBC tagit del av.

Flera larm höjdes om SAS-förbandet i fråga, men dessa hörsammades inte och ett år senare skickades det på ett nytt liknande uppdrag, enligt BBC.

Försökte utreda

2014 inledde den brittiska militärpolisen en utredning av fler än 600 misstänkta förseelser av brittiska soldater i Afghanistan, bland dem flera dödsfall vid SAS-förbandets insatser. Men utredarna säger till BBC att de blev hindrade av militären, varpå utredningen fick läggas ned.

General Mark Carleton-Smith, dåvarande chef för SAS-styrkorna, hade fått information om att förband anklagades för utomrättsliga avrättningar, men delgav inte militärpolisen detta, enligt vad BBC erfar.

Storbritanniens försvarsdepartement säger till ”Panorama” att det inte ser några nya bevis för att brittiska soldater har begått krigsbrott i Afghanistan.

”Storbritanniens väpnade styrkor tjänade med mod och professionalitet i Afghanistan och vi kommer alltid att kräva högsta möjliga nivå av dem”, skriver departementet i ett uttalande.