Radar · Utrikes

Åtta vidare i jakten om ledarposten i Tories

Rishi Sunak, Tom Tugendhat och Penny Mordaunt, tre av toppnamnen när Torypartiet i Storbritannien väljer ny partiledare.

Åtta personer har nu klarat sig genom den första gallringen om vem som ska bli nästa ledare för Konservativa partiet i Storbritannien – och därmed premiärminister – efter Boris Johnson.

Kandidaterna som fortfarande har chansen att bli partiledare är den tidigare finansministern Rishi Sunak, nuvarande finansministern Nadhim Zahawi, handelsminister Penny Mordaunt, utrikesminister Liz Truss, parlamentsledamoten Tom Tugendhat, tidigare utrikesministern Jeremy Hunt, Kemi Badenoch som bland annat suttit som jämställdhetsminister och Suella Braverman som varit justitieminister för England och Wales. Det rapporterar brittiska medier.

De klarade alla att få ihop minst 20 nomineringar från konservativa parlamentsledamöter före klockan 19 på tisdagen, svensk tid.

Kandidaterna som lyckats passera det första nålsögat kommer att delta i en omröstning under onsdagen. I den omröstningen måste kandidaterna få stöd av minst 30 konservativa ledamöter för att gå vidare till en andra röstomgång under torsdagen.

På torsdag hålls den andra omröstningen, på fredag den tredje och på måndag en fjärde, om det krävs.

När det är fyra kandidater kvar kommer de att få frågan om att vara med i en sista omröstning, enligt Graham Brady. Han är ordförande i 1922-kommittén, den partigrupp i parlamentet som styr processen för hur en ny partiledare för Tories ska utses.

Senast torsdagen den 21 juli ska det bara finnas två kandidater kvar.